Actualitzat 23/11/2017 15:11

El Caixaforum indaga en l'esperit competitiu que imperava a Grècia amb el British Museum

R.Lambert (British Museum) i I.Durán (Fund.Bancària La Caixa)
FUNDACIÓ LA CAIXA

L'exposició es podrà visitar a Barcelona fins al 18 de gener després d'haver passat per Madrid

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El Caixaforum indaga en l'esperit competitiu i tragèdia que imperava en l'Antiga Grècia en una exposició que, en col·laboració amb el British Museum de Londres, fa parada en relats sobre l'esport, el teatre, els jocs, els mites i les guerres, han explicat la directora de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, i el president del British Museum, Richard Lambert.

En el seu discurs inicial, Lambert ha celebrat l'organització de la mostra 'Agón! La competició en l'antiga Grècia', que es podrà veure des d'aquest divendres fins al 18 de gener després d'haver passat per Madrid: "Estic molt familiaritzat amb aquests elements, però mai els havia vist d'aquesta forma. Mostren una història totalment nova per a mi, i m'estimula molt".

El recorregut, que "encantarà especialment als nens", entaula certs paral·lelismes amb l'univers del futbol i, sobretot, del seu impacte a la capital catalana, ha subratllat el president del British Museum, que ha elogiat l'espai físic del museu barceloní.

Relats de gloriosos herois, atletes i guerrers poblen aquesta exposició, que compta amb 172 obres entre estàtues, relleus, ceràmiques, terracotes, joies, monedes, instruments musicals, màscares, joguines de nens de fa més de 2.200 anys i un destacat llegat de l'Antiga Grècia.

Perquè hi hagi una competició s'han de donar criteris com un emplaçament, un públic, jutges, premi i càstig, ha dit el comissari, Peter Higgs, que ha constatat que un dramaturg no funciona sense un escenari, ni un corredor de fons sense una pista, per exemple, i que la societat grega antiga es reunia sense diferències a teatres i Jocs Olímpics.

"En l'exposició, veiem déus que fan coses de déus com massacrar-se mútuament i tenir molts fills, però també històries molt humanes de nens jugant", ha ressaltat el president del British Museum, que ha demanat mirar amb detall l'exposició.

Per als antics grecs, la competició era inherent a l'ésser humà i podia transmetre una força positiva, innovadora i dinàmica, i la competició representava la personalitat col·lectiva en l'Antiga Grècia, enfront de l'individualisme que domina molts aspectes de la vida actual.

La directiva de la Fundació Bancària La Caixa ha destacat que des de la infància es forja el concepte de rivalitat eminentment a través del joc, i això segueix en la vida adulta, també des del món de les idees i de la creació artística.

MERAVELLA DEL MÓN ANTIC

També ha destacat que algunes de les peces més importants s'han restaurat per a l'ocasió, i altres es presenten per primera vegada fora de Londres, com boles i daus amb els quals jugaven els nens de l'Antiga Grècia i, sobretot, el fris "colossal" del Mausoleu d'Halicarnàs, una de les set meravelles del món antic.

Segons Durán, l'exposició --que no té diferències significatives amb la de Madrid-- és una de les "estrelles de la temporada", i ha subratllat que suposa un viatge al món antic des d'una perspectiva molt connectada amb l'actualitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés