Publicat 04/02/2015 13:20

El Caixaforum desentranya l'animació de Pixar en una exposició que il·lustra els seus 25 anys

Maqueta del personaje 'Wall-e'
OBRA SOCIAL LA CAIXA

La mostra celebra a Barcelona el 20 aniversari de la seva primera pel·lícula digital, 'Toy Story'

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El CaixaForum de Barcelona dedica una exposició a desentranyar el procés d'animació que Pixar ha desenvolupat durant 25 anys, mostrant com la tecnologia està al servei de la creació artística a través de materials de 12 pel·lícules, ha explicat la directora adjunta de la fundació bancària La Caixa, Elisa Durán, aquest dimecres en roda de premsa.

La col·lecció es podrà visitar des d'aquest dijous fins al 3 de maig i compta amb un total de 402 peces que mostren el procés artístic de creació "molt més manual d'allò que es pensa" dels tres elements clau de les pel·lícules: els personatges, el món i els seus paisatges, i la història, ha descrit la directora del programa d'exposicions Pixar Animation Studios, Maren Jones.

'Pixar. 25 anys d'animació' reuneix tota mena de dibuixos i esbossos, amb dissenys descartats dels personatges, guions il·lustrats, 'colorboards' i maquetes que Durán ha descrit com "autèntiques obres d'art, amb paisatges dignes de pintures del segle XVII", entre d'altres.

A més de projeccions i d'una instal·lació multimèdia que convida a entrar en el món de Pixar, també han destacat 'El zoòtrop de Toy Story', una instal·lació que es basa en l'invent del 1867 que feia girar una seqüència d'imatges fixes creant la il·lusió del moviment, i que permet veure en acció els personatges de la saga, fet que causa gran impressió entre els nens, ha descrit Durán.

A més de recórrer films com 'Monstruos SA' o 'Bichos', relata el punt d'inflexió que suposa, per a la història del cinema, el canvi de l'analògic al digital, que va ser reconegut pel Museu d'Art Modern de Nova York (MoMa) quan, al 20 aniversari de Pixar, va dedicar la primera exposició a la factoria, han valorat.

A MÀ CADA DETALL

Durán ha explicat que l'exposició té la peculiaritat que els visitants --la mitjana d'edat dels quals ha baixat en l'exposició de Madrid dels 49 anys habituals a 37, pel seu interès entre el públic juvenil-- ja coneixen amb perfecció l'entorn que es mostra, per la qual cosa aquesta vegada el que vol relatar el museu és el procés a través del qual s'ha arribat a aquesta realitat.

Un procés en el qual prima l'art per sobre de la tecnologia, que evoluciona al servei de les necessitats estètiques, i que requereix el treball de centenars de professionals que, prèviament a la digitalització, dibuixen a mà cada mínim detall, "fins i tot l'iris dels personatges", ha exemplificat Jones.

La mostra ha rebut fins ara tres milions de visitants, en una gira mundial que va iniciar a Nova York i va passar per Madrid i Saragossa, i arriba a Barcelona com la primera cita del 2015, un any important perquè celebren els 20 anys de 'Toy Story', la primera pel·lícula que van crear per ordinador.

La directora de Pixar University i de l'Arxiu de Pixar Animation Studios, Elyse Klaidman, ha admès que 'Toy Story' va ser la pel·lícula que va suposar un major repte en el seu desenvolupament per tractar-se de la primera, ja que va implicar crear tot el procés tècnic, i fins i tot hi havia un departament intern de formació per ensenyar les noves eines als nous treballadors que necessitaven.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés