Actualitzat 03/03/2021 18:21

El Caixaforum de Barcelona explora la revolució del gravat en l'art nord-americà

Exposició 'El somni americà' al Caixaforum de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 mar? (EUROPA PRESS) -

El Caixaforum de Barcelona explora en l'exposició 'El somni americà. Del pop a l'actualitat' la revolució plàstica del gravat en l'art nord-americà a través de més de 200 obres d'artistes com Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg i Willem de Kooning.

El recorregut, que es podrà veure d'aquest dimecres al 13 de juny, analitza com l'art gràfic, sobretot a partir de la irrupció del pop-art en la cultura visual americana, va crear un nou tipus de públic de classe mitjana que podia adquirir obra seriada: "Cau el mite de l'obra única", ha assegurat en una roda de premsa la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán.

La comissària de l'exposició, Catherine Daunt, ha assegurat que les peces van dels anys 60 a l'actualitat, amb gravats que van ser molt populars i van demostrar que "hi havia un mercat per comprar obra d'art" i que s'adaptava a peces d'artistes com Warhol i Rauschenberg.

La majoria de les peces procedeixen del British Museum --és la cinquena col·laboració amb la Fundació La Caixa--, però també hi ha préstecs del Victoria & Albert Museum, la Tate Modern de Londres, el Whitney Museum of American Art de Nova York, l'Helen Frankenthaler Foundation i el taller de l'artista Ed Ruscha.

A més de l'art-pop, la mostra inclou autors d'altres moviments com l'abstracció, el minimalisme, l'art conceptual, la figuració i el fotorealisme, en un recorregut temàtic i cronològic per aquesta etapa daurada de l'art gràfic nord-americà que també reflecteix la història recent del país amb aspectes com la política, les guerres i el racisme.

63 ARTISTES

La mostra inclou 219 obres de 63 artistes, algunes tan emblemàtiques com les serigrafies de Liz Taylor i Marilyn Monroe i la de Jackie Kennedy en el funeral del seu marit, a càrrec d'Andy Warhol, "obsessionat" pel tractament dels mitjans després de l'assassinat de John Fitzgerald Kennedy, ha dit Daunt, que ha reivindicat la col·lecció de gravat del British Museum.

També exposa la sèrie de banderes de Jasper Johns, amb les quals l'artista volia que s'hi fixessin a través de manipulacions i retocs; les obres puntejades de Roy Lichtenstein, i els gravats de gran format de Robert Rauschenberg 'Booster' i 'Sky Garden'.

També conté 'Standard Station' d'Ed Ruscha, un dels gravats del col·lectiu General Idea en la seva campanya contra la sida o el cartell de les Guerrilla Girls 'Han d'anar nues les dones per entrar al Metropolitan Museum?', peça procedent del Victoria & Albert Museum.

L'exposició inclou projeccions audiovisuals en les quals es pot veure com alguns dels artistes presents en la mostra treballen en diferents tècniques d'estampació i parlen de les seves produccions gràfiques o documenten com es duen a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés