Publicat 22/03/2019 14:33

La Caixa aporta 6 milions a l'Hospital Clínic per millorar la investigació i l'assistncia en 5 anys

La Caixa aporta 6 milions a l'Hospital Clínic per millorar investigació i asist
EUROPA PRESS

El centre ampliar les línies de terpia gnica cellular CART

BARCELONA, 22 març (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona i La Caixa han signat una aliana estratgica per la qual la fundació bancria aportar sis milions d'euros durant cinc anys per impulsar la investigació en immunoterpia, millorar l'atenció a malalts --sobretot al final de la seva vida-- i formar els metges postdoctorals.

Ho han explicat en roda de premsa aquest divendres el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, i el president de la Fundació Bancria La Caixa, Isidre Fainé, que han signat un acord que destinar 4,5 milions de la seva aportació a la investigació a ampliar els tipus de tumors a tractar amb la immunoterpia gnica CARTs.

Els limfcits són cllules del sistema immunitari que combaten els tumors, i la immunoterpia es basa a modificar els limfcits dels pacients en els quals han fallat i s'ha desenvolupat un cncer, i aconsegueix que les mateixes cllules el combatin.

El Clínic ho ha aplicat en limfoma i leucmia limfoblstica amb el projecte ARI, i els experts del centre Manel Juan i Álvaro Urbano han detallat que aquest any s'avanar en un CART per a mieloma múltiple, i el 2020 per a un altre tipus de cncer: "Servir per a molts altres tumors, perqu ja estan servint els nostres limfcits" i només cal trobar la manera, ha celebrat Juan.

Campistol ha destacat el salt qualitatiu que suposar per a la unitat, que "és l'única secció d'immunoterpia de l'Estat" i collabora amb l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) i el Banc de Sang i Teixits, alhora que ha destacat que el nou assaig clínic d'aquest any replicar l'experincia a 11 hospitals espanyols.

Preveuen fabricar línies d'immunoterpia, per les quals es patenta el constructe, i que suposen un estalvi per al sistema de salut perqu són més barates que les desenvolupades amb les farmacutiques, amb la idea d'aconseguir la sostenibilitat i generar beneficis --encara que siguin marginals-- que serveixin per ampliar-les.

Campistol ha agrat a l'entitat bancria la seva aportació, i ha destacat els parallelismes de totes dues institucions, fundades durant la primera dcada del 1900: "Hi ha elements comuns que han regit aquests cent anys d'histria, un és la vocació de servei" i un altre l'esperit d'excellncia, que l'hospital segueix tant en la investigació com en el tracte als pacients.

ATENCIÓ AL FINAL DE LA VIDA

Fainé, que ha vist també parallelismes, ha defensat que "la investigació és la millor manera d'assegurar la garantia del progrés d'un país a llarg termini", alhora que ha confiat en l'xit del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avanades que comenar al centre.

Aquest programa comptar amb un milió d'euros per a aquests cinc anys, i tindr un equip de dos psiclegs i un treballador social, mentre que l'aliana compta amb uns 500.000 euros per consolidar el programa postdoctoral Bitrecs i incorporar investigadors clínics, i una altra part per impulsar el 'Living Lab', un espai per millorar el centre amb participació ciutadana.

El president de la fundació bancria ha compartit que fa unes setmanes va morir la seva germana, que va ser com una mare per a ell, i en ser atesa a l'Hospital Clínic, a ell i als seus familiars els va impressionar "el tracte tan personalitzat" dels professionals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés