Publicat 22/2/2019 17:39:23 +01:00CET

Una de cada tres persones al món no té accés a medicaments essencials

Píndoles, pastilles, medicaments
PIXABAY/AJALE - Archivo

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres persones al món no té accés a medicaments essencials, el quals són destinats a respondre les necessitats més importants de salut pública, segons ha manifestat durant la inauguració a la taula rodona 'Acceso a Medicamentos Esenciales', celebrada en el marc del III Congrés de Cooperació de l'Organització Mdica Collegial (OMC) a Santiago de Compostella.

Es tracta, tal com han avisat els experts, d'un "desafiament global" que requereix d'una actuació conjunta entre pasos per fer front als elevats preus, derivats del sistema de patents, factors polítics, mancances en la capacitat de les agncies reguladores i la poca coordinació entre els actors implicats, que tot aix impossibilita que els medicaments que estan disponibles arribin a qui els necessita.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aquests medicaments són els que cobreixen les necessitats d'atenció de salut prioritries de la població i la seva selecció es fa atenent a la importncia de les malalties i a la seva seguretat i eficcia.

Tots aquests medicaments es recullen en la 'Llista Model de Medicaments Essencials' de l'OMS que s'actualitza cada dos anys i que, segons l'última actualització del 2017, hi ha 433 de medicaments considerats essencials per respondre a les necessitats més importants de salut pública.

"Vivim en un planeta on una de cada tres persones no té accés als medicaments imprescindibles per garantir una vida digna i fins i tot per salvarguardar la seva prpia vida i aix es veu més accentuat als pasos amb menys recursos on un 60 per cent de les persones que viuen en pobresa extrema no en tenen. Encara que aquests medicaments estan disponibles i fabricats, no arriben on els necessiten", ha dit el director de l'rea d'Anlisi de Polítiques d'ISGlobal, Gonzalo Fanjul.

Segons el director, el sistema d'accés a medicaments essencials est desfasat, des del punt de vista tic i prctic, i és controlat pels interessos d'un oligopoli cosa que afecta la salut de tots. És per aix que, prossegueix, garantir l'accés a aquests frmacs no és només un assumpte dels pasos en vies de desenvolupament, "sinó un desafiament de tots", per la qual cosa ha advocat per aconseguir que sigui una prioritat garantir aquest accés en els sistemes de salut i en l'agenda global de salut.