Publicat 21/01/2019 11:03

Una de cada sis famílies espanyoles de classe mitjana va caure en la pobresa durant la crisi i no n'ha sortit

Gente, persona, personas, paseando, paseo, turistas, turismo, jubilados
EUROPA PRESS

Els vens de barris rics de Barcelona viuen 11 anys més que els de zones pobres

MADRID/BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

Oxfam Intermón ha advertit que a Espanya una de cada sis famílies de classe mitjana va caure en la pobresa durant la crisi i no n'ha sortit malgrat la recuperació, i la desigualtat provoca que les persones que viuen en un barri ric de Barcelona tinguin una esperana de vida d'11 anys més que les de barris pobres, i de 7 anys a Madrid.

Així ho ha reflectit l'organització en l'informe 'Desigualtat 1-Igualtat d'Oportunitats 0. La immobilitat social i la condemna de la pobresa', publicat en el marc del Frum Econmic Mundial de Davos (Sussa).

L'estudi destaca que la classe mitjana espanyola té avui 10 punts menys de la renda nacional, en comparació amb la que tenia l'any 2000, i assenyala que la immobilitat social a Espanya fa que els que són rics i pobres "es perpetun" i que les persones més empobrides "tinguin més difícil canviar la seva situació al llarg de la seva vida".

"La societat espanyola s'ha polaritzat a costa de l'aprimament de les classes mitjanes", diu Oxfam.

A Espanya, la pobresa va augmentar durant la crisi quatre vegades més del que s'ha redut amb la recuperació. Aquesta polarització, segons l'ONG, "és el reflex de la greu crisi de desigualtat que viu el planeta".

L'informe, amb l'anlisi internacional 'Benestar públic o benefici privat?', detalla que la fortuna dels milmilionaris-9 de cada 10 són homes- va augmentar en un 12% en el darrer any, és a dir, 2.500 milions de dlars diaris. No obstant aix, la riquesa de la meitat més pobra de la població --3.800 milions de persones-- es va reduir en un 11%.

A més, l'estudi critica que a Espanya, des de l'inici de la recuperació, el creixement econmic ha beneficiat "desproporcionadament" les rendes altes. Així, assenyala que l'any passat van augmentar en 16.500 les llars en les quals no va entrar cap tipus d'ingrés, i es va arribar a les 617.000.

Per la seva banda, els ultramilionaris --persones els actius nets de les quals equivalen o superen els 40 milions d'euros-- van augmentar en un 4%, i es va arribar a la xifra rcord de 1.690 persones.

"Aquesta alarmant crisi global de desigualtat és el reflex del fracs del sistema econmic actual. Els Governs han d'actuar immediatament per assolir canvis reals i un futur digne per a totes les persones i no només per a una minoria privilegiada", ha assenyalat el director general d'Oxfam Intermón, José María Vera.

Si no es redueixen els actuals nivells de desigualtat, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econmic (OCDE) estima que a Espanya es necessitaran 120 anys, quatre generacions, perqu una família del 10% més pobre obtingui els ingressos mitjans.

En aquesta línia, l'informe detalla com la pobresa i la riquesa a Espanya s'hereten. En concret, indica que si es neix en una família d'ingressos alts es guanyar un 40% més que si es creix en una llar amb ingressos baixos.

A més, l'estudi subratlla que el sistema educatiu "és ara més inequitatiu que abans de la crisi". De totes les persones que abandonen prematurament els estudis, 1 de cada 2 pertany al 20% de llars amb menys ingressos.

"La desigualtat afecta els drets i oportunitats que tenim en la vida relacionats amb la salut, esperana de vida o la participació ciutadana, entre d'altres. Per exemple, si vius en un barri ric de Barcelona la teva esperana de vida ser d'11 anys més que si la teva casa est en un barri pobre. A Madrid, aquesta diferncia arribaria als 7 anys", ha dit Vera.

Segons l'informe internacional, el sistema actual és "incapa" de reduir la desigualtat i la pobresa, així com de millorar la igualtat d'oportunitats perqu totes les persones puguin gaudir dels seus drets.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés