Publicat 2/5/2018 10:34:54 +02:00CET

Una de cada cinc dones pateix problemes de salut mental durant l'embaràs o el postpart

Embarassada
PIXABAY

La Setmana Mundial de la Salut Materna vol conscienciar-ne

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

Una de cada cinc dones pateix algun problema de salut mental durant l'embaràs i el primer any després de donar a llum, encara que el 75% d'elles no són diagnosticades ni reben el tractament i suport adequats.

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Salut Materna, que se celebra entre el 30 d'abril i el 6 de maig, l'associació Dona Llum --que treballa a favor dels parts respectats-- ha subratllat en un comunicat que entre un 1,5 i un 5,4% de les dones desenvolupa un trastorn d'estrès postraumàtic després del part.

Aquest tipus de patiment psicològic pot afectar el vincle de la mare amb el nounat i a la relació de la dona amb la parella, la família i els professionals de la salut.

Per això, Dona Llum ha impulsat una campanya informativa sobre els regs que comporten els problemes de salut mental durant i després de la gestació, i assenyala que es poden prevenir i superar amb el suport adequat dels sanitaris i la societat en general.

"Qualsevol mare pot veure-s'hi afectada, independentment de la seva procedència. Es tracta d'una càrrega de malestar psíquic i anímic que sovint passa desapercebuda pels equips sanitaris", assenyala la psicòloga clínica i membre de Dona Llum Iliana París.

MILLORAR LA FORMACIÓ

L'associació ha celebrat que a Catalunya s'estiguin fent passos com la recent creació de l'Hospital de Dia per a Mares de la Unitat de Salut Mental de l'Hospital Clínic, encara que ressalta que "encara falta formació sobre salut mental perinatal a la xarxa d'atenció primària, a la qual es dirigeixen les dones embarassades o en el postpart immediat", afegeix París.

L'Associació Catalana per Un Part Respectat Dona Llum, fundada el 2006, fa periòdicament grups de suport per a embarassades, mares i familiars en els quals compartir experiències i informació, com a forma de prevenció d'aquests problemes, entre d'altres activitats.

En aquesta línia, l'entitat ha reclamat que les pràctiques sanitàries actuals s'adecuen a l'evidència científica i es basin en el respecte a les necessitats i drets de mares i nens.