Actualitzat 23/11/2015 11:46

9 de cada 10 adolescents manifesten haver exercit violència psicològica sobre la parella

L'entitat crea el Grup d'Investigació Emergent per a l'estudi de la violència en la parella i el seu reflex a les xarxes socials

   VALÈNCIA, 23 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Un treball d'investigació fet per la Universitat Internacional de València (VIU) reflecteix que nou de cada deu adolescents manifesten haver exercit algun tipus de violència psicològica sobre la seva parella i alerta de l'increment de la violència de gènere entre la població adolescent els últims anys i d'una presència "més important que l'esperada" d'aquest tipus d'agressions en les relacions interpersonals de parella.

   Aquesta situació pot tenir "greus conseqüències de tipus físic i emocional". Aquesta és una de les conclusions de l'informe sobre 'La importància de la prevenció en la violència de parella' fet per la doctora María Jesús Hernández Jiménez, professora de Psicologia i Coordinadora del Màster de Teràpies de Tercera Generació a la VIU, amb l'objectiu d'oferir des d'un "punt de vista científic" una "àmplia visió" sobre els factors que envolten el fenomen de la violència en edats primerenques.

   "No és habitual pensar que els adolescents pateixen maltractament per part de les seves parelles, ja que s'associa a persones adultes amb més temps de relació i càrregues familiars", assenyala l'estudi, que recull que aproximadament un entre el 92 i el 95% dels adolescents manifesta haver exercit "alguna variant de violència psicològica contra les seves parelles" mentre que més d'un 7% manifesta haver perpetrat algun tipus de violència física.

   El treball recull que només el 2013 es van registrar uns 500 casos de dones menors de 18 anys que havien estat víctimes de violència de gènere, d'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), xifra que respon a les víctimes amb ordre de protecció o mesures cautelars. Així, més de 850 dones d'entre 18 i 19 anys van denunciar una situació de violència de gènere i 3.186 tenien edats compreses entre els 20-24 anys.

DELS 30 ALS 39

   De totes maneres, el marge d'edat entre els 30-39 segueix sent la franja en la qual es registra més incidència d'aquest tipus de violència, amb xifres al voltant de 10.000 dones. Així, Hernández sosté que la violència a l'adolescència o a la joventut és "tan o més greu que la que es presenta a la vida adulta i, sovint, és en el festeig quan es van forjant els primers símptomes d'aquesta xacra".

   L'estudi recull que la violència en parelles adolescents no ha rebut la mateixa atenció que la desenvolupada en parelles casades o amb convivència estable i reclama un marc d'actuació que controli aquest tipus d'agressions "des de tots els àmbits implicats".

   Per aquesta raó, l'informe aprofundeix en la necessitat d'implantar programes de prevenció a totes les etapes de l'adolescència "que impliquin famílies i col·legis, amb l'objectiu de fomentar la promoció de valors en defensa dels drets humans com la igualtat i el respecte, programes que funcionaran com a factors protectors de la violència de parella".

NOU GRUP D'INVESTIGACIÓ EMERGENT - VIU

    Per manifestar el seu "compromís en la lluita contra aquesta xacra social", la VIU ha creat un Grup d'Investigació Emergent - Universitat Internacional de València (GIE - VIU) que es caracteritza pel seu caràcter "interdisciplinari" (dret, economia, psicologia, tecnologies, humanitats i comunicació) i que té per objectiu l'estudi de la violència en la parella i el seu reflex a les xarxes socials (RRSS).

    És un dels resultats que s'exposaran aquest dimarts a la jornada 'Gènere, dona i salut' que es farà a la VIU amb l'objectiu d'"assumir un compromís ètic amb els problemes socials com la violència de gènere".

    Així, la VIU assenyala que amb els objectius marcats per la normativa actual, "cal treballar en matèria d'igualtat en les polítiques de salut, establint estratègies i programes de salut que incloguin a la seva formulació, desenvolupament i avaluació, les diferents necessitats de dones i homes i les mesures necessàries per abordar-les adequadament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés