Publicat 17/5/2019 17:06:23 +02:00CET

El CAC avala els comentaris sobre Millo a 'Està passant' de TV3 com a llibertat d'expressió

Enric Millo
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord en el qual constata que les expressions satíriques fetes al programa 'Està passant' de TV3 sobre la donació de l'exdelegat del Govern espanyol Enric Millo, "més enllà del seu bon gust o encert, s'inclouen en l'exercici del dret a la llibertat d'expressió".

L'acord, adoptat per cinc vots a favor --dos amb vot particular concurrent-- i un en contra amb vot particular, també avala que els continguts analitzats no suposen una vulneració de les missions del servei públic, ha informat el CAC aquest divendres en un comunicat.

Al programa 'Està passant', dos dels conductors van comentar "en to satíric" una entrevista a Millo a Antena 3, en la qual feia referència a la donació d'un dels seus òrgans a la seva dona el 2012, i que va ser motiu de queixa davant del CAC del Grup de Periodistes Pi i Margall.

L'acord del CAC estableix que la sàtira és expressió de les manifestacions creatives de l'ésser humà, que la fa servir com a instrument de denúncia i crítica social, i és "una manifestació més de la llibertat d'expressió i de creació artística".

El CAC conclou que l'objecte d'anàlisi s'emmarca en una qüestió d'actualitat com el judici del procés sobiranista, "malgrat que les locucions utilitzades puguin convertir-se en reprovables tant des del punt de vista social com moral", perquè el contingut és per entretenir en un context d'humor i sàtira, i és necessari subscriure les expressions com una manifestació de la lliure opinió d'idees, creences o judicis de valor i no es pot apreciar l'existència de cap insult o ofensa.

L'acord considera que l'espai va fer una sàtira sobre el tractament que un programa d'Antena 3 va fer de la trajectòria del polític i, en un moment de la secció, va fer comentaris humorístics referents a un aspecte que el programa havia relacionat directament amb l'esfera pública de la persona.

VOTS PARTICULARS

Les conselleres Carme Figueras i Eva Parera, en un vot particular concurrent, han assegurat que han votat a favor perquè creuen que el fragment analitzat s'inscriu dins del marc de protecció legal a l'humor i la sàtira política, però que tenen dubtes respecte al programa, perquè consideren que "no sempre es delimita clarament la sàtira i l'humor de la informació".

Per la seva banda, el conseller Daniel Sirera, en un vot particular, ha considerat que l'espai va vulnerar el llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), així com les missions del servei públic, i ha dit que, malgrat que Millo és un subjecte que pertany a l'esfera pública, no hi pertany "la seva esfera privada i molt menys quan aquesta sàtira afecta una qüestió de salut d'un familiar".