Publicat 29/6/2019 15:35:01 +02:00CET

Buch preveu que aquest dissabte s'estabilitzi el foc de la Ribera d'Ebre (Tarragona)

L'inspector Antoni Ramos atén als mitjans
BOMBERS

El segon bomber hospitalitzat el divendres rep l'alta

TARRAGONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha previst aquest dissabte que l'incendi a la Ribera d'Ebre (Tarragona) entri "en fase d'estabilització" en les properes hores, però ha demanat estar en màxima alerta ja que comença la fase de màxima calor del dia.

En una atenció als periodistes a Vinebre (Tarragona), on està instal·lat el Centre de Comandament, ha explicat que, si l'episodi de calor és favorable, els bombers podran passar de defensar a "atacar el foc", que ja ha estat perimetrat.

"Esperem que sigui en les properes hores, però no podem mostrar cap tipus de confiança", ha assegurat Buch, que ha recordat que aquest divendres es va reavivar el foc en 20 punts a causa de les altes temperatures.

El cap de l'operatiu de Bombers de la Generalitat, l'inspector Antoni Ramos, ha afirmat que hi ha un 10% del perímetre que no està estabilitzat, que se situa en el flanc dret, en els dos terços de la part nord.

"ALTES TEMPERATURES"

Ha advertit que les condicions meteorològiques són similars a les d'aquest divendres, amb "altes temperatures, baixes humitats i un vent de component sud", i ha concretat que això pot fer que si reviu el foc hi hagi una situació potencialment perillosa de propagació.

Ha assegurat que ja estan tots els vehicles de bombers "col·locats en els punts estratègics per evitar possibles propagacions", i ha informat que aquest dissabte al matí s'ha bolcat per accident un dels camions mentre feia tasques d'extinció i dos bombers han resultat ferits lleus.

Ramos ha rebutjat que s'incorporin reforços, ha explicat que el col·lectiu mostra símptomes d'esgotament clars, i ha augurat que, quan es doni per estabilitzat, es plantejarà "fer retornar recursos", encara que ha insistit que és aviat per fer aquesta valoració.

Preguntat per la presència d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), l'inspector ha assegurat que aquest dissabte continuaran treballant i que serà a la tarda quan es valorarà si segueixen o acaben marxant.

TORNADA DE VEÏNS

El conseller d'Interior també ha explicat que a última hora del dia s'analitzarà si els veïns evacuats poden accedir a les masies, en cas que la situació sigui "favorable", encara que no podran quedar-se a dormir, sinó només visitar-les.

"Som coneixedors que ha generat molta inquietud i molta inseguretat no saber com han acabat les cases", ha reconegut Buch, que ha subratllat que es podrà accedir en la mesura en què es pugui garantir la seguretat, sobretot a les quals es troben més allunyades del perímetre.

Ha explicat que els comandaments es reuniran les 19 hores d'aquest dissabte i seran els qui prenguin la decisió, que dependrà del que ocorri al llarg d'aquest dissabte.

A més, Buch ha afirmat que el segon bomber que aquest divendres va ser hospitalitzat ja ha estat donat d'alta i està de tornada a casa seva, i Ramos ha recordat que aquest divendres set bombers van sofrir accidents per deshidratació i cops de calor.