Publicat 27/02/2019 17:13

El BSC, el CRG i l'IRB coordinen una nova infraestructura informtica per a la investigació biomdica

Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSN-CNS)
BSC - Archivo

S'ha invertit 1,72 milions d'euros

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC), el Centre de Regulació Genmica (CRG) i l'Institut de Recerca Biomdica (IRB Barcelona) coordinen la nova infraestructura informtica StarLife per donar un impuls a la investigació biomdica, que s'ha presentat aquest dimecres.

Amb una capacitat de clcul de 132 teraflops (133 bilions d'operacions per segon), una capacitat d'emmagatzematge de 9,5 petabytes i una memria central de 9,1 terabytes, StarLife ha tingut un cost d'1,72 milions d'euros, amb un 43% aportat per la Generalitat a través de fons Feder, un 22% per La Caixa i el 35% restant, i fa sis mesos que est en funcionament a les installacions del BSC.

El secretari general de Política Científica del Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats i president del consorci del BSC, Rafael Rodrigo, i el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, han remarcat que el BSC és una de les "joies de la corona" de la investigació.

El StarLife, a partir de la voluntat de collaboració dels tres centres que comparteixen un Programa de Biologia Computacional, es destinar a grans projectes biomdics que requereixen una arquitectura dissenyada específicament per aprofitar grans volums de dades biomdiques per a anlisis i seqüenciació del genoma, detecció de nous gens relacionats amb malalties com el cncer i el comportament de molcules per agilitar la troballa de frmacs.

"EINA CLAU"

El director del BSC, Mateo Valero, ha ressaltat que és necessari "compartir per competir", i ha subratllat que la posada en marxa del StarLife suposa un petit pas pel futur de la biomedicina.

Les dades que emmagatzema el StarLife procedeixen de diferents fonts i la principal característica de la installació és que és "adaptable" a les diferents tasques relacionades amb la biomedicina, que inclouen execucions en entorn de la computació, el núvol i l'anlisi 'big data', ha explicat el director d'Operacions del BSC, Sergi Girona.

El director del CRG, Luis Serrano, ha destacat que l'ordinador permetr fer front als reptes d'emmagatzematge, integració i anlisi als quals s'enfronta la biomedicina, i el director de l'IRB Barcelona, Francesc Posas, ha qualificat StarLife com una "eina clau" per a la investigació en biomedicina.

Serrano ha remarcat que el StarLife donar servei a Barcelona i a tota la població a través de l'Arxiu Europeu de Genomes i Fenomas EGA, el principal centre mundial de custdia i distribució de dades genmiques i mdiques sobre malalties humanes, i s'ha mostrat convenut de l'impacte enorme de l'equipament: "EGA i StarLife permetran fer més i millor cincia".

El director general de la Fundació La Caixa -que collabora amb 380.000 euros--, Jaume Giró, ha ressaltat la velocitat i capacitat d'emmagatzematge de la installació, i ha remarcat que permetr fer una investigació "de primer nivell" focalitzada en les necessitats de la societat.

L'equipament est situat físicament a les installacions del BSC --al soterrani de la Torre Girona-- i s'incorpora, amb funcions complementries, a l'ecosistema computacional integrat del qual forma part també el superordinador Marenostrum 4.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés