Publicat 24/7/2019 18:07:08 +02:00CET

Brussel·les denunciarà Espanya davant del TJUE per la contaminació a Madrid i Barcelona

Imatge de la ciutat de Madrid  presa des de la cèntrica zona de Callao, on són evidents els efectes de la contaminació.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea portarà Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europa per l'estat de la qualitat de l'aire en diversos nuclis urbans espanyols, com Madrid i Barcelona, han informat a Europa Press fonts coneixedores de la decisió.

Precisament, el divendres passat el Ministeri d'Afers Exteriors va comunicar aquesta situació a un dels ajuntaments afectats, el de Madrid, en plena polèmica per la decisió de trobar un model alternatiu a Madrid Central, una de les mesures que conté el Pla A de Qualitat de l'Aire aprovat pel Govern local en l'anterior legislatura i que va servir en el seu moment per tenir paralitzat l'expedient obert a Espanya per aquesta qüestió.

Una vegada comunicada aquesta decisió al Govern central, que va demanar "confidencialitat" als consistoris afectats, l'Executiu comunitari, que ja havia mostrat la seva "preocupació" dies enrere, aprovarà previsiblement aquest dijous el proper paquet d'expedients d'infracció.

La Comissió Europea ha portat ja davant del TJUE Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit per casos similars, però va decidir aturar l'expedient d'Espanya en l'última fase i va evitar així portar-lo davant de la Justícia europea, una etapa que obriria la porta a importants sancions econòmiques.

En aquell moment, l'Executiu comunitari va informar que suspenia el procés perquè el paquet de mesures presentat per Espanya per corregir la situació a la capital, que incloïa la posada en marxa de Madrid Central, era suficient per "fer front a les mancances detectades sempre que s'executin correctament".

No obstant això, dos mesos després el comissari de Medi Ambient, Assumptes Marítims i Pesca, Karmenu Vella, va enviar una carta al Govern espanyol alarmat pels nivells de contaminació registrats i avisant que esperava que es prenguessin amb urgència mesures addicionals.

Després d'aquesta situació, el Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) va demanar a l'Ajuntament de Madrid i a l'àrea metropolitana de Barcelona que col·laboressin en l'adopció de mesures addicionals per millorar la qualitat de l'aire després del nou avís de Brussel·les i va mostrar "preocupació" per la situació.

Des del Consistori de la capital, el delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Borja Carabante, ha assegurat que treballen per evitar que Espanya sigui sancionada i que experts en dret comunitari els han comunicat que el procés per ser multat té un recorregut, durant el qual l'Ajuntament presentarà les noves mesures alternatives a Madrid Central, el punt estrella del Pla A de Madrid.