Actualitzat 20/5/2020 11:43:54 +00:00 CET

Brussel·les demana a Espanya que inverteixi en el seu sistema sanitari

Comissión Europea
Junta - Archivo

BRUSSEL·LES, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha recomanat a Espanya millorar la "capacitat i solidesa" del seu sistema sanitari després que la pandèmia hagi revelat "problemes estructurals" derivats en part per la falta d'inversions en infraestructures i "defectes" en la contractació i condicions laborals dels treballadors.

Així es desprèn de l'informe anual sobre recomanacions econòmiques per a Espanya que l'executiu comunitari ha publicat aquest dimecres i que, de la mateixa manera que passa a tots els estats membres, està molt marcat per l'emergència sanitària.

"La pandèmia ha revelat problemes existents estructurals, alguns dels quals deriven d'algunes deficiències en inversions en infraestructures físiques i defectes en la contractació i les condicions laborals del personal sanitari", subratlla el text.

Brussel·les destaca que el sistema sanitari espanyol ha tingut "bons resultats malgrat el baix nivell d'inversions" en comparació amb la resta de socis. Així, la crisi sanitària del coronavirus ha suposat una "pressió sense precedents" que "ha revelat la seva vulnerabilitat".

En aquest sentit, l'executiu comunitari destaca les "disparitats regionals" en relació amb la despesa, els recursos físics i el personal, de la mateixa manera que la coordinació entre els diferents àmbits de govern "no sempre és efectiva".

En conseqüència, les "accions immediates" de les autoritats espanyoles s'han de centrar a "enfortir les capacitats" per millorar les infraestructures, les condicions laborals i la disponibilitat de productes "crítics" amb l'objectiu de "salvar vides".

En concret, posen el focus en les persones amb discapacitat i els ancians que viuen en residències, dos grups "especialment exposats" durant la pandèmia, i destaquen que s'ha de garantir el seu "accés a cures mèdiques i socials, inclosos els serveis de vigilància intensiva".

El text acaba advertint que serà "important" assegurar que la "probable reducció dels recursos per la crisi econòmica no afecti la cobertura sanitària de la població i derivi en desigualtats en l'accés" al sistema de salut.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés