Actualitzat 10/3/2020 11:56:29 +00:00 CET

Brussel·les aposta per "contindre de manera agressiva" el brot on encara hi ha pocs casos

BRUSSEL·LES, 10 mar? (EUROPA PRESS) -

La comissària de Salut, la xipriota Stella Kyriakides, ha demanat aquest dimarts als estats membres que centrin els seus esforços a "contindre de manera agressiva" la propagació del coronavirus, especialment a les zones on els casos encara no són elevats perquè, ha avisat, la situació canvia "cada hora" i aquestes setmanes seran decisives per combatre l'epidèmia a la Unió Europea.

"Aquests dies i setmanes seran decisius, els estats membres han de centrar els seus esforços a contindre de manera agressiva el virus, especialment on encara hi ha pocs casos", ha subratllat la comissària durant un debat en el ple de l'Eurocambra a Brussel·les.

La responsable comunitària ha considerat que les mesures per frenar l'avanç del virus han de ser la "màxima prioritat" per als Vint-i-set, atès que és essencial "guanyar temps" perquè els sistemes sanitaris puguin respondre a la crisi.

Kyriakides ha dit que és l'hora de prendre mesures "difícils, però necessàries", com la decisió de l'Eurocambra de reduir a un únic dia el ple d'aquesta setmana, i ha recalcat que els governs no prenen mesures "a la lleugera" i que s'han de seguir a la lletra.

La comissària ha explicat que la UE afronta una situació d'"emergència de salut pública" i ha recordat que des de dilluns tots els estats membres tenen casos confirmats de coronavirus.

"Les xifres són més elevades o menys, l'abast és diferent, però sabem que la situació canvia de manera exponencial i cada hora", ha indicat la política xipriota, que ha demanat també un esforç als estats membres per millorar la informació sobre l'epidèmia i més compromís per contrarestar la desinformació que alarma la societat.

El Govern d'Itàlia, el país més afectat pel brot, va adoptar dilluns diverses mesures d'excepció que inclouen prohibir tots els desplaçaments i va demanar als ciutadans que es quedin a casa.

Els líders de la Unió Europea celebraran a les 17.00 hores una cimera extraordinària per videoconferència per analitzar la situació de cada país i mirar de coordinar la resposta per evitar que el virus s'estengui més i també per mitigar-ne l'impacte socioeconòmic.

el més llegit

 1. 1

  Més de 300 concentrats davant el Consolat dels EUA a Barcelona demanen "justícia"

 2. 2

  L'alcalde de Nova York confirma la detenció de la seva filla en les protestes i no descarta el toc de queda

 3. 3

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 4. 4

  Catalunya suma 12.280 morts per coronavirus, 11 l'últim dia

 5. 5

  La Generalitat planteja que Barcelona passi a la Fase 2 el dilluns 8 de juny