Un brot de sarna en una entitat esportiva andorrana posa en alerta Sanitat

Publicat 27/11/2019 22:47:17CET
El minsitro de Salut d'Andorra, Joan Martínez, en compareixença després del Consell de Ministres.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Quatre afectats per un brot de sarna, tots ells relacionats amb una entitat esportiva andorrana, han posat en alerta el sistema sanitari del país, ja que l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut té actiu el protocol per controlar possibles casos encara no diagnosticats, malgrat que la primera infecció es va detectar al juliol.

Així ho ha informat el ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez, durant la compareixença convocada per explicar els acords presos pel Consell de Ministres celebrat aquest dimecres.

Martínez ha emfatitzat que tots els afectats ja han rebut tractament per pal·liar els símptomes, i que s'han aplicat tractaments preventius de "vigilància d'aparició de símptomes" i cremes en les persones que han tingut contacte amb els afectats.

Des del Govern han explicat que és una malaltia que es transmet "per contacte directe" i que el període d'incubació és de 2 a 8 setmanes.

Es tracta d'un brot que, segons Martínez, no està relacionat amb el que va haver-hi fa uns mesos al Centre Penitenciari d'Andorra.

MAJOR TRANSPARÈNCIA I AGILITAT EN EL SAAS

El Govern d'Andorra també ha aprovat el projecte de Llei del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), i entre els principals canvis respecte a la normativa vigent del 1986 hi ha la direcció de la institució i les funcions d'aquesta.

Referent a la direcció, Martínez ha indicat que s'elimina el Consell Directiu per crear el Consell d'Administració, format per persones amb coneixements en l'àmbit de la salut o estratègics del SAAS, un jurista, un representant de pacients i un representant dels col·legis professionals.

La voluntat d'aquest canvi, per al ministre de sanitat, és dotar a la institució de major transparència i agilitat per garantir la continuïtat de l'assistencial.

En el nou text també queden especificades les funcions del SAAS, entre les quals hi ha la gestió de l'hospital i els Centres d'Atenció Primària i l'atenció sanitària dels centres sociosanitaris de propietat pública i l'escolar, així com la coordinació de les emergències i urgències mèdiques.

A més, amb la intenció d'agilitzar els processos, la Direcció general tindrà la possibilitat de contractar personal per garantir la continuïtat del servei públic d'assistència sanitària.

En un últim punt, el text també pretén donar resposta als nous convenis amb altres organismes locals i estrangers per afavorir un treball més organitzat amb una estructura en xarxa.

TRES AGENTS PENITENCIARIS FORMATS EXPEDIENT

D'altra banda, l'auditoria interna del centre penitenciari per la fugida d'un pres ha comportat tres agents expedientats i, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, el procés està en "fase d'instrucció" i és precipitat treure conclusions.

Hi haurà un primer procés que culminarà al febrer, quan la institució se sotmeti a una auditoria externa, i una segona valoració dels fets, que ha de servir per "revisar el centre i els seus processos", ha conclòs Jover.

CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL

Altres novetats són la subvenció de 6.725 euros per a la recuperació d'una paret de pedra seca a la Vall del Madriu i una altra de 35.063 per a la rehabilitació i reforma amb canvi d'ús de Cal Gastó al Tarter.

Són ajudes destinades a implantar mesures de conservació integrada i rehabilitació del patrimoni cultural d'Andorra del període 2019.

Les sol·licituds de subvenció han estat valorades en funció de criteris d'importància o interès històric, artístic i cultural del país, així com la gravetat i urgència que fes necessari una intervenció immediata.

Contador