Actualitzat 19/5/2014 14:03:03 +00:00 CET

Les inundacions a Sèrbia i Bòsnia podrien desenterrar 120.000 mines de la Guerra

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

Les inundacions que han afectat els últims dies a Sèrbia i Bòsnia, les més greus dels últims 120 anys, podrien desenterrar les milers de mines terrestres que encara queden especialment a Bòsnia i que van ser col·locades durant la Guerra de Bòsnia (1992-1995). Fins ara les inundacions han costat la vida com a mínim a 44 persones i un terç del territori de Bòsnia es troba sota les aigües.

   Aproximadament un milió de persones viuen a la regió més afectada, on les riuades podrien desenterrar part dels 120.000 artefactes explosius que queden encara per detonar en territori bosnià, segons les autoritats.

   També hi ha més de 9.400 camps de mines acuradament assenyalats que podrien veure's afectats per les pluges, ja que han caigut els cartells o filats que advertien del risc.

   El Centre d'Acció de Mines de Bòsnia ha advertit d'aquest risc als veïns de les zones afectades. "Com a conseqüència d'aquest desastre natural, les mines podrien haver estat desplaçades des de les zones de perill identificades. Han d'adoptar-se totes les mesures possibles per encoratjar als residents", indica l'organització.

   "Han aflorat mines en zones en les quals mai s'havien detectat. Anem a treballar amb Croàcia i Sèrbia sobre aquest problema", ha indicat un portaveu del Centre, Sasa Obradovic, en declaracions al diari britànic 'The Independent'.

   Quan va acabar la guerra, el 1995, es va estimar que un milió de mines terrestres actives a Bòsnia i en els últims deu anys han costat la vida a més de 1.800 persones. Malgrat els esforços de les autoritats, s'estima que encara queden 120.000 mines terrestres sense explosionar i el Centre recorda que només en el que va del 2014, s'han constatat sis incidents en els quals han mort quatre persones i vuit han resultat ferides.