Publicat 05/12/2014 12:43

Boi Ruiz demana que l'Estat assumeixi el dèficit sanitari i "respecti" les competències de Catalunya

El conseller de Salud de la Generalitat, Boi Ruiz
EUROPA PRESS

Apel·la els sindicats a "elegir si prefereixen recuperar sous o contractar més personal"

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha demanat a l'Estat que assumeixi el dèficit sanitari de les comunitats autònomes i al nou ministre, Alfonso Alonso, que "respecti" les competències de Catalunya.

En un esmorzar-col·loqui organitzat per Fòrum Europa, Ruiz li ha desitjat sort a Alonso i li ha recordat que les decisions en matèria sanitària "es prenen en el Consell Interterritorial, en què hi ha la veu de totes les comunitats, i no de manera autoritària".

Ha dit que "una bona forma de respectar les autonomies i donar-lis oxigen és assumir el dèficit sanitari, que no és imputable als territoris", i ha demanat que també compleixi amb els pagaments compromesos per poder alleugerir les tensions de tresoreria de la Generalitat.

També ha criticat que no hagi "acompanyat de més finançament la introducció del nou fàrmac que cura l'hepatitis C", i ha destacat la tasca del Govern català en aquest sentit, que ja està administrant-lo als pacients més greus i està en constant diàleg amb les associacions de pacients.

Després de ser preguntat per com s'imagina la sanitat pública en una Catalunya independent ha respost: "El sistema no seria molt diferent del d'ara. Afegiria dues coses: un catàleg de prestacions i els elements necessaris per a les prestacions farmacèutiques".

REFLEXIÓ DELS SINDICATS

Ha apel·lat els sindicats a "elegir si prefereixen recuperar sous o contractar més personal" quan finalitzi la crisi econòmica, i ha admès que, tot i que no es tracta d'un debat fàcil, és una cosa que hauran de decidir a curt termini.

A més, s'ha referit a les oficines de farmàcia per destacar que "han de redefenir el seu rol per erigir-se com una verdadera xarxa de serveis", i ha posat com a exemple la importància que tenen en el control dels pacients crònics, les patologies de baixa complexitat i la salut pública, entre d'altres aspectes.

També ha destacat que el Govern català prepara una ordre per crear el Consell de les professions sanitàries, amb l'objectiu de dignificar sectors com el de la infermeria, "fins ara subordinat al del metge però que cada vegada està adquirint més protagonisme".

Ha afirmat que el Govern català es regeix per la premissa de "garantir el dret universal a l'atenció sanitària i a la protecció de la salut", i ha advocat per apoderar els pacients i els professionals perquè tinguin un major protagonisme i complicitat en la presa de decisions.

"La salut és un instrument insubstituïble per a la cohesió social", ha dit, i ha afegit que el context econòmic actual ha fet encara més necessari el rendiment de comptes i la transparència per part de les administracions.

SECTOR PRIVAT

Ha admès que la irrupció de les empreses privades en el sector sanitari català "desvirtua" el sistema, però ha culpat l'Estat d'aquest fenomen perquè ho permet amb la Llei de contractació.

També ha demanat als partits que "deixin d'utilitzar la sanitat com una arma política i s'esforcin per arribar a pactes", i ha destacat que la pluralitat és un valor sempre que no s'accentuïn les diferències.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés