Publicat 17/1/2014 17:01:27 +01:00CET

Boi Ruiz aposta per l'autonomia en la gestió per aconseguir un model sanitari més eficient

Boi Ruiz, consejero de Salud de Cataluña
FERNANDO VILLAR

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha afirmat que ha d'haver un canvi en el sistema sanitari per aconseguir un model més eficient, i aquest passa per potenciar l'autonomia en la gestió.

"Hem de creure'ns l'autonomia de gestió, ser participatius (escoltar), al més transparents possible i rendir comptes dels resultats obtinguts", ha afirmant durant la novena conferència del Cicle sobre la Qualitat del Sistema Nacional de Salut (SNS), organitzat conjuntament pel Grup Previsió Sanitària Nacional (PSN) i la Fundació Ad Qualitatem.

Durant la trobada, que ha comptat amb el patrocini d'Astellas Pharma, Lilly, Gasmedi, General Electric, Air Liquide i Becton Dickinson, Ruiz ha parlat de confiar en els gestors i els professionals però per a això recomana donar-los autonomia.

Segons la seva opinió, caldria revertir el model, "però això no significa, per exemple, acabar amb funcionaris o estatutaris". "Amb els mateixos drets es pot fer d'una altra manera", ha sentenciat, i alhora ha insistit en la necessitat de canviar l'enfocament i caminar cap a un model proactiu, mantenint l'alta qualitat reactiva.

A més, ha subratllat que cal posar en marxa polítiques en aquest sentit de manera immediata, "tot i que els resultats no seran visibles a curt termini"; alhora ha recomanat "redistribuir els recursos en funció de les necessitats reals".

D'altra banda, el consell català aposta per mesurar resultats per poder comparar, buscar el necessari consens polític a favor de la millora del sistema i "fer polítiques sanitàries i no política amb la Sanitat". Alhora, s'ha queixat de les dificultats que existeixen per gestionar correctament el model a causa de la seva mida i les traves burocràtiques que porta implícites.

D'una altra banda, Boi Ruiz ha denunciat que els instruments actuals de l'Estat per relacionar-se amb agents del sector, en al·lusió a les indústries de tecnologia sanitària o farmacèutica, no serveixen. "No es poden tancar acords per a projectes mancomunats que donen servei als ciutadans a través de la Llei de Contractes de l'Estat", ha dit.

Preguntat sobre aquesta qüestió del copagament hospitalari, el conseller català ha dit que en ocasions anteriors ha transmès al Ministeri la necessitat d'agrupar tots els copagaments en un que tingués un únic límit en funció de la renda.

Per la seva banda, Miguel Carrero, president de PSN, ha explicat que aquest cicle de conferències respon a la preocupació que existeix pel model sanitari actual, i el president d'AdQualitatem, Alfredo Milazzo, ha reafirmat el compromís de la Fundació amb la qualitat com element d'eficiència a l'àmbit sanitari.