Publicat 19/02/2019 17:57

Boadella: "La quantitat de disbarats en política és tan enorme que supera la ficció. Amb Catalunya em passa"

Albert Boadella
EUROPA PRESS

VALNCIA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'actor i dramaturg Albert Boadella ha asseverat, respecte a si crear un nou espectacle sobre Catalunya, que "el problema de fer una obra de segons quines coses des del punt de vista polític és que a la setmana t'han superat". "És un gran problema per als comediants, fins i tot, la quantitat de disbarats que veiem avui en molts racons de la política, perqu són tan enormes que superen la ficció. A mi amb Catalunya m'ha passat aix", ha indicat.

Així ho ha explicat aquest dimarts l'artista catal a Valncia, on ha presentat la seva obra 'El sermón del bufón', que estar en cartellera al Teatre Talia fins el diumenge vinent 24 de febrer. L'espectacle és, en les seves paraules, un "cant a la llibertat", amb opinions del dramaturg i episodis autobiogrfics.

En aquesta funció, Boadella desdobla la seva personalitat entre el nen i el vell artista, entre l'"indmit" i el "cívic", l'"histrinic" i el "reflexiu". S'interpreta a si mateix per dur a terme un "reps morda de l'ofici del comediant" i abordar amb una "mirada irnica la seva vida agitada". Reflexiona sobre els tabús, la bellesa, la trasgressió, l'estímul que exerceixen els enemics i la realitat com a objectiu de l'art.

Albert Boadella, en ser preguntat sobre si preveu crear un nou espectacle sobre Catalunya, ha ironitzat: "No, no faré cap obra sobre Catalunya perqu l'obra l'estan fent ells, seria competncia deslleial".

L'actor s'ha referit també, a preguntes dels mitjans, a l'argument sobre la suposada 'catalanofbia'. "Hi ha una cosa que funciona molt bé al món de la política que és la inducció a la paranoia", un fenomen amb "exemples trgics" al segle XX. "Hi ha hagut polítics pocavergonyes que l'han fet servir sempre" perqu "és la patologia més fcil d'induir", ha indicat, per assenyalar que hi ha hagut una "inducció de la paranoia contra Espanya", contra un "enemic comú".

Boadella ha afirmat que la "fora de l'odi és molt potent" i que "aconseguir que s'odi tota persona espanyola és relativament senzill". "La unió en l'odi és una autntica epidmia que ha ajuntat moltíssima gent", la qual "es converteix en una espcie de secta" i que "ha convertit Catalunya en Déu", ha advertit.

"AUTOCENSURA" PER UNA CIUTADANIA "INQUISITORIAL"

El dramaturg ha descrit el seu espectacle 'El sermón del bufón' com un "cant a la llibertat" i, en aquest sentit, ha lamentat que la llibertat experimenta "seriosos problemes" que venen d'una "ciutadania que s'ha tornat molt inquisitorial" i "a través de les xarxes socials se sacrifica el primer que intenta passar-se del correctament polític".

En la seva opinió, el resultat és que "els artistes es troben amb una certa autocensura perqu en segons quins camps apareixen uns collectius que el crucifiquen". Davant d'aix, s'ha adreat als artistes per dir: "El nostre ofici és posar sempre en dubte els tabús que la societat va collocant".

Sobre si té una "recepta" contra aquesta autocensura, ha assenyalat que "el plaer de dir el que a un li passa pel cap és formidable". "Molts dels meus collegues pensen que perden audincia si diuen el que pensen", per "es guanya una audincia molt més excitant", ha assegurat.

"TOTS SOM 'PROGRES'"

En aquest punt, ha explicat que va dur a terme "un atac molt important contra el món 'progre' fa uns quants anys" amb una obra de teatre en qu va pensar: "Sempre rieu de qui est a fora, ara riurem de vosaltres". "El públic va ser canviant, en va aparixer un altre molt més obert" i "es van quedar els més lliures", ha subratllat.

"El que la gent espera de nosaltres és la llibertat" i "abans venia al teatre a veure dir coses incorrectes", per "ara tots estan en un costat", ha criticat. "En el meu gremi preguntes sobre qualsevol assumpte candent i el 90% contesta el mateix, tots igual, som 'progres', d'esquerres, tots el mateix. Quan hi ha premis Max o Goya, sempre el mateix. No dic que no hi hagi res de deb, per és estrany que ningú no digui el contrari", ha retret.

D'altra banda, Boadella ha posat en valor que l'"art és la felicitat barata", un "enorme inductor de felicitat", una idea que "els polítics no han sabut transmetre". "El teatre és baratíssim, excessivament barat", ha comentat, abans de contraposar el seu preu a qu l'art "és el que més omple a un home civilitzat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés