Actualitzat 01/06/2014 10:37

El 'blogger' Fredrik Backman salta al paper amb una novel·la sobre la complexitat humana

El columnista y 'blogger' Fredrik Backman
MARTA CALVO/PENGUIN RANDOM HOUSE

El llibre supera els 800.000 exemplars venuts i serà traduït en 25 països

ESTOCOLM (SUÈCIA), 1 juny (EUROPA PRESS) -

El columnista i 'blogger' suec Fredrik Backman (1981) ha saltat al paper amb un retrat de les "múltiples capes de l'ésser humà" en el seu primer llibre 'Un home anomenat Ove' (Grijalbo), protagonitzat per un sexagenari antipàtic i rondinaire que a Suècia ha aconseguit vendre 800.000 exemplars.

En una entrevista d'Europa Press, Backman ha explicat que l'objectiu d'aquest llibre és demostrar que "hi ha moltes capes en qualsevol ésser humà", ja que al final de l'obra Ove continua sent tosc i rondinaire tot i que la gent del seu voltant ho vegi diferent i més humà.

Ove encarna al típic rondinaire gairebé sexagenari, que insisteix en l'exigència de mantenir l'ordre i la disciplina malgrat tots els seus veïns, els qui tractaran d'aproximar-se a ell portant-se una nova impressió, especialment la nova veïna iraniana, Parvaneh.

"Ove no té intenció dolenta ni animositat, no té fons dolent, només és quadrat", ha defensat l'autor, que ha revelat que és una espècie de fusió entre el pare de l'escriptor, ell mateix i experiències aportades pels lectors del bloc de Backman, on aquest escrivia bromes i comentaris de discussions amb la seva dona, que després va estendre a comportaments del seu pare que van tenir molt bona acceptació.

"Els lectors van començar a fer comentaris", relata Backman, tot i que ha concretat que llavors es va travessar en el seu camí una anècdota presenciada pel seu amic escriptor i 'blogger' Jonas Cranby que li va fer veure que seria el personatge de la seva novel·la.

Estant Cranby en un museu va sentir com un home d'uns 60 anys, acompanyat de la seva dona es va embrancar en una acalorada discussió amb la noia d'informació per com es pronunciava el nom d'un pintor hongarès: "El senyor es va sentir tan insultat que li corregissin la pronunciació, que va començar a doblar el fullet i a parlar a la noia com si portés una porra".

La història va acabar amb la dona dient-li: "Ove, anem-nos-en a casa", de manera que ell es va sentir identificat a l'estar sempre lluitant per res, especialment quan li toca afrontar amb els teleoperadors, així que va prendre prestat el pitjor de si mateix i el millor del seu pare per plasmar aquesta història, reconeix.

En canvi, el personatge de Parvaneh pren inspiració de les ties de la seva dona --també iraniana-- que, fugides de l'Iran revolucionari del 1979, són una espècie de supervivents: "Si les posessin en una avió i les deixessin en qualsevol lloc del món, al tornar dues setmanes més tard sabrien l'idioma, tindrien un treball i coneixerien a tots els veïns".

D'elles neix aquest caràcter de la seva protagonista femenina, que imposa a Ove la seva amistat "tant si li agrada com si no" en una espècie de compassió pel protagonista, qui té reminiscències al paper de Clint Eastwood a 'Gran Torino'.

Aquests personatges dibuixen un món del qual Ove se sent una mica aliè, especialment pel desenvolupament de la tecnologia i la necessitat de conèixer un llenguatge que ell ha decidit obviar, i que Backman extrapola més enllà: "El món està avançant molt de pressa i has de saber-ho tot".

SUÈCIA I ESPANYA

Espanya també és present en el seu debut literari a través d'un viatge d'Ove perquè, argumenta, "Suècia té una relació molt estreta amb Espanya, més que amb qualsevol altre país", i que en el seu cas va més enllà, ja que va ser a Barcelona on se li va declarar a la seva dona i on han viatjat en bastants ocasions.

Sobre Suècia, ha explicat que Ove il·lustra en part aquella societat caracteritzada per no dir el que pensa i ser, en el fons, extremadament "dramàtica" perquè, explica, mai ha presenciat una baralla entre veïns, ja que si algú té un problema no li cridarà l'atenció en persona sinó que li posarà a la bústia "la carta més furiosa que hi hagi rebut mai".

De fet, una trama candidata a pròxima novel·la és l'episodi registrat a la seva comunitat de veïns, on van obrir un fòrum intern de comentaris anònims i, a causa de "l'escalada de violència i les amenaces", van haver de tancar-lo, malgrat que mai ningú no havia aixecat la veu a un altre.

'Un home anomenat Ove' es publicarà a 25 països, entre els quals hi ha Alemanya, França, Itàlia, el Brasil, la Xina, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Polònia, Taiwan, El Regne Unit, els Estats Units, Finlàndia i Noruega.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés