Publicat 11/12/2019 11:21:14 +01:00CET

El bisbe de Solsona revela que dos capellans van abusar de vuit menors entre els anys 50 i 70

El bisbe de Solsona, Xavier Novell
DIÓCESIS DE SOLSONA - Archivo

La diòcesi farà tot el possible "perquè els abusadors no rebin cap reconeixement"

LLEIDA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

El bisbe de Solsona (Lleida), Xavier Novell, ha revelat aquest dimecres que dos capellans de la diòcesi de Solsona van abusar de vuit menors entre els anys 50 i 70, segons ha conclòs una investigació que va impulsar a principis d'any.

El bisbat de Solsona ha detallat en una nota de premsa que els dos autors dels abusos han mort, i que van abusar de vuit menors, tres dels quals ja han mort, mentre que la resta no vol revelar la seva identitat.

Les conclusions arriben després que el bisbe es comprometés a obrir una atenció a les víctimes d'abusos sexuals, i d'analitzar els arxius de la diòcesi des del 1930, en una iniciativa pionera impulsada per Novell.

Després d'adquirir el compromís, va crear la delegació diocesana de protecció de menors i adults vulnerables i l'oficina d'atenció a les víctimes d'abusos sexuals, formada per una treballadora social, un llicenciat en teologia moral, una psicòloga i professora, i un advocat.

Aquesta delegació va habilitar de manera pública un correu electrònic i un número de telèfon per facilitar el contacte a possibles víctimes per denunciar abusos.

En total s'han rebut quatre informacions i s'han investigat tres "murmuracions", i s'han atès tres víctimes --dues d'elles han estat rebudes pel bisbe i una pel vicari general-- i totes elles han revelat l'abús que van patir durant la seva infància i el nom de l'abusador.

També van expressar els motius del seu silenci i la seva voluntat de no fer pública la seva identitat: "Tenint present que els abusadors estan morts, coincideixen que no té sentit fer cap pas més".

CAP RECONEIXEMENT

Amb tot, la diòcesi farà tot el possible "perquè els abusadors no rebin cap reconeixement, i perquè es desenvolupi una cultura i un protocol de protecció dels menors i adults vulnerables".

El bisbat ha declarat que el que s'ha descobert fins ara no és objecte de judici canònic o civil, però que queda a la disposició de "tots els requeriments" que se li puguin demanar.

Novell ha condemnat els abusos i ha demanat perdó a les víctimes, i ha emplaçat tots els membres de l'Església a "fer-se càrrec del dolor i del silenci asfixiant" de les víctimes.

AJUDA PER A LES VÍCTIMES

"Ofereixo ajuda a totes les víctimes, disponibilitat a escoltar i atendre noves revelacions o denúncies", ha expressat Novell, i ha assegurat el seu compromís de fer del bisbat un lloc segur per als nens i adults vulnerables.

A més a més, ha assegurat que la diòcesi vol treballar perquè mai més no es produeixin fets com aquest al seu interior, que ha qualificat de delictes gravíssims: "Aquesta diòcesi mira de cara a la part més fosca de la seva història".

El bisbe ha convocat una jornada de penitència que consisteix en dejú i oració amb motiu "dels fets terribles", que es farà des del dissabte 28 de desembre fins a la seva participació en l'eucaristia de la Festa Litúrgica de la Sagrada Família, el 29 a les 17.00 hores.