Publicat 08/09/2019 10:13CET

El bisbe de Solsona lamenta la presó preventiva "abusiva" de polítics catalans

Xavier Novell,  bisbe de Solsona (arxiu)
EUROPA PRESS/REMITIDO - Archivo

Omella crida a la fraternitat per la Diada i Pardo, a reflexionar sobre l'amor per Catalunya

LLEIDA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

El bisbe de Solsona (Lleida), Xavier Novell, ha reflexionat sobre la presó preventiva en la qual es troben polítics catalans en la seva glossa dominical, i s'ha preguntat si l'acusació de rebellió sostinguda per la Fiscalia, "respon, almenys en part, a fer possible que s'apliqui la presó preventiva i així, com diu el Sant Pare, es procuri, de manera abusiva, una anticipació de la pena".

En la glossa, recollida per Europa Press, Novell cita paraules del papa d'octubre de 2014, quan en un discurs va dir que la presó preventiva, quan suposa una bestreta abusiva de la pena o bé s'aplica davant la sospita més o menys fundada d'un delicte, "constitueix una altra manera contempornia de pena illícita oculta, més enll d'un vernís de legalitat".

El bisbe relata que ha visitat en diverses ocasions els polítics catalans: "Sempre m'ha sorprs, fins i tot quan alguns es trobaven en vaga de fam, la seva fortalesa psicolgica i, en alguns casos, el seu creixement espiritual".

Novell reflexiona sobre que la societat catalana est dividida en les seves opinions sobre independncia, així com ocorre pel model econmic i altres aspectes socials, davant el qual ha cridat a acceptar aquesta divisió, en la qual l'Església ha d'aportar un model de convivncia fraternal: "Ha de ser possible conviure malgrat pensar diferent".

"ALL QUE COMPARTIM"

També s'ha referit a la fraternitat en la seva glossa dominical l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, que ha dedicat la carta a la Diada de Catalunya, una festa que agermana i que convida a acceptar les diferncies: "La Diada és una invitació a descobrir tot all que compartim i que ens uneix".

"La Diada és una crida a la fraternitat. Avui aquest ideal cristi est més viu i necessari que mai", ha afirmat, i ha dit que només l'autntica fraternitat justifica que totes les persones són iguals i lliures amb independncia de les seves creences, manera de pensar i lloc de naixement.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, s'ha referit també a la Diada i l'ha definit com una jornada de reflexió, en la qual crida a repensar sobre l'actitud cap als catalans i la resta de ciutadans d'Espanya: "La pregunta que ens fa falta respondre és com volem Catalunya en aquest moment histric, des de l'experincia de la histria més llunyana, la més propera i pensant en el futur".

"POSSIBILITAT DE DECIDIR"

Pardo assegura que cal defensar el que es cregui sincerament que és millor, sent justos i respectuosos cap a les persones i grups amb posicions diverses en relació a Catalunya i al conjunt d'Espanya, encara que afegeix: "Conixer el que desitgem els ciutadans és fonamental per assumir decisions, siguin les que siguin, i per configurar el present i el futur".

"Fa falta sempre el discerniment, la informació, el racionament i la possibilitat de decidir, tot i que aix signifiqui plantejar-se canviar o aprofundir lleis fonamentals", observa.

Ha assenyalat que sovint sent que els cristians han d'estimar tothom i no reduir l'actitud a un territori determinat, al qual ha dit que tenen raó, per malgrat aix les persones se senten ciutadanes del món des d'un lloc determinat pel seu naixement.

"Ens fa falta preservar la convivncia sabent que la diferncia és un patrimoni collectiu", alhora que ha cridat a ser conscients que ningú és propietari d'un territori, ni hi ha una sola cultura ni una sola forma de voler-ho.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés