Publicat 28/9/2019 15:04:21 +02:00CET

La biòpsia líquida funciona pel pronòstic del càncer colorrectal i té potencial per a la teràpia

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

És probable que la biòpsia líquida exerceixi un paper cada vegada més important en la identificació de pacients amb càncer colorrectal (CCR) amb probabilitat de recaiguda després de la cirurgia, i té el potencial d'optimitzar el tractament per pacients individuals, segons una nova investigació presentada en el Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra a Barcelona.

De 805 pacients a l'assaig fase III IDEA-FRANCE que es van sotmetre a una biòpsia líquida abans de la quimioteràpia pel CCR en estadi III, 109 (13,5%) tenien ADN tumoral circulant (ADNc) en la sang. En aquest grup, la supervivència lliure de malaltia (DFS) a dos anys va ser del 64%, en comparació del 82% en aquells amb ADNc negatiu.

"En aquest gran assaig prospectiu, confirmem que l'ADNc és un factor pronòstic independent al càncer colorrectal i que aproximadament sis de cada 10 pacients amb ADNc positiu romandran lliures de malaltia dos anys després de la quimioteràpia estàndard, en comparació de vuit de cada 10 d'aquells que tenen ADNc negatiu", explica l'autor de l'estudi, el professor Julien Taieb, de l'Hopital European Georges Pompidou, a París (França).

IDEA-FRANCE també va mostrar que sis mesos de tractament adjuvant va ser superior a tres mesos en pacients amb ADNc positiu i negatiu, i que els pacients amb ADNc positiu tractats durant sis mesos van tenir un pronòstic similar al dels pacients amb ADNc negatiu tractats durant tres mesos. La teràpia adjuvant va ser FOLFOX (àcid folínic, fluorouracil i oxaliplatí) en el 90% dels casos.

"La prova d'ADNc no va predir quins pacients haurien de rebre tres o sis mesos de quimioteràpia adjuvant i existeix un debat continu sobre el tipus òptim i la durada del tractament per a pacients que són positius per ADNc, però ara sabem que l'ADNc és un factor pronòstic important que serà molt útil per estratificar als pacients i conduir futurs assajos de càncer colorrectal", assenyala Taieb.

"En tots els subgrups, els pacients amb ADNc positiu que només van rebre tres mesos de teràpia adjuvant van tenir el pitjor pronòstic", agrega.

Entre el 30% i el 50% dels pacients presenten recaiguda localitzada de CCR malgrat la teràpia òptima primària, per la qual cosa un segon estudi informat al Congrés de l'ESMO 2019 va investigar si l'ADNc es pot utilitzar per detectar una malaltia residual mínima i identificar a aquells en risc de recurrència.

Els resultats van mostrar que l'ADNc de plasma postquirúrgic va predir una recaiguda metastàsica una mitjana de 10 mesos abans que la recurrència fos visible en les exploracions radiològiques. Els investigadors van concloure que les proves d'ADNc de plasma obren una oportunitat per al tractament de precisió de pacients amb CCR localitzat.

En comentar sobre els resultats de les presentacions de CCR, el professor Alberto Bardelli, de la Universitat de Torí (Itàlia), destaca que, "quan els pacients se sotmeten a cirurgia per al càncer colorrectal en etapa inicial, persisteixen els dubtes sobre si la malaltia s'ha eradicat per complet i, com a resultat, els pacients sovint reben quimioteràpia adjuvant. Però, els resultats d'IDEA-FRANCE han demostrat que ara podem usar una anàlisi de sang per determinar si el pacient està net o no".

I afegeix: "L'estudi també és un dels primers a mostrar que, en el futur, pot ser possible utilitzar una biòpsia líquida per dirigir la teràpia i identificar quins pacients poden evitar la quimioteràpia després de la cirurgia i quins haurien de rebre-la. Si altres estudis confirmen els resultats d'IDEA-FRANCE, crec que que canviaran la pràctica clínica, per la qual cosa les noves dades són molt interessants".

(EUROPA PRESS SALUT)

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Podem demana inspeccions als centres de treball de Lleida per evitar contagis

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida