Publicat 28/09/2019 15:04CET

La bipsia líquida funciona pel pronstic del cncer colorrectal i té potencial per a la terpia

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

És probable que la bipsia líquida exerceixi un paper cada vegada més important en la identificació de pacients amb cncer colorrectal (CCR) amb probabilitat de recaiguda després de la cirurgia, i té el potencial d'optimitzar el tractament per pacients individuals, segons una nova investigació presentada en el Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mdica (ESMO), que se celebra a Barcelona.

De 805 pacients a l'assaig fase III IDEA-FRANCE que es van sotmetre a una bipsia líquida abans de la quimioterpia pel CCR en estadi III, 109 (13,5%) tenien ADN tumoral circulant (ADNc) en la sang. En aquest grup, la supervivncia lliure de malaltia (DFS) a dos anys va ser del 64%, en comparació del 82% en aquells amb ADNc negatiu.

"En aquest gran assaig prospectiu, confirmem que l'ADNc és un factor pronstic independent al cncer colorrectal i que aproximadament sis de cada 10 pacients amb ADNc positiu romandran lliures de malaltia dos anys després de la quimioterpia estndard, en comparació de vuit de cada 10 d'aquells que tenen ADNc negatiu", explica l'autor de l'estudi, el professor Julien Taieb, de l'Hopital European Georges Pompidou, a París (Frana).

IDEA-FRANCE també va mostrar que sis mesos de tractament adjuvant va ser superior a tres mesos en pacients amb ADNc positiu i negatiu, i que els pacients amb ADNc positiu tractats durant sis mesos van tenir un pronstic similar al dels pacients amb ADNc negatiu tractats durant tres mesos. La terpia adjuvant va ser FOLFOX (cid folínic, fluorouracil i oxaliplatí) en el 90% dels casos.

"La prova d'ADNc no va predir quins pacients haurien de rebre tres o sis mesos de quimioterpia adjuvant i existeix un debat continu sobre el tipus ptim i la durada del tractament per a pacients que són positius per ADNc, per ara sabem que l'ADNc és un factor pronstic important que ser molt útil per estratificar als pacients i conduir futurs assajos de cncer colorrectal", assenyala Taieb.

"En tots els subgrups, els pacients amb ADNc positiu que només van rebre tres mesos de terpia adjuvant van tenir el pitjor pronstic", agrega.

Entre el 30% i el 50% dels pacients presenten recaiguda localitzada de CCR malgrat la terpia ptima primria, per la qual cosa un segon estudi informat al Congrés de l'ESMO 2019 va investigar si l'ADNc es pot utilitzar per detectar una malaltia residual mínima i identificar a aquells en risc de recurrncia.

Els resultats van mostrar que l'ADNc de plasma postquirúrgic va predir una recaiguda metastsica una mitjana de 10 mesos abans que la recurrncia fos visible en les exploracions radiolgiques. Els investigadors van concloure que les proves d'ADNc de plasma obren una oportunitat per al tractament de precisió de pacients amb CCR localitzat.

En comentar sobre els resultats de les presentacions de CCR, el professor Alberto Bardelli, de la Universitat de Torí (Itlia), destaca que, "quan els pacients se sotmeten a cirurgia per al cncer colorrectal en etapa inicial, persisteixen els dubtes sobre si la malaltia s'ha eradicat per complet i, com a resultat, els pacients sovint reben quimioterpia adjuvant. Per, els resultats d'IDEA-FRANCE han demostrat que ara podem usar una anlisi de sang per determinar si el pacient est net o no".

I afegeix: "L'estudi també és un dels primers a mostrar que, en el futur, pot ser possible utilitzar una bipsia líquida per dirigir la terpia i identificar quins pacients poden evitar la quimioterpia després de la cirurgia i quins haurien de rebre-la. Si altres estudis confirmen els resultats d'IDEA-FRANCE, crec que que canviaran la prctica clínica, per la qual cosa les noves dades són molt interessants".

(EUROPA PRESS SALUT)

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés