Actualitzat 30/08/2014 16:16

Pertegaz, el mag que va portar el disseny espanyol a la Cinquena Avinguda

BARCELONA, 30 Ago. (EUROPA PRESS) -

   El dissenyador d'alta costura Manuel Pertegaz, definit com el 'mag de l'agulla' en més d'una ocasió per la seva vertiginosa carrera, va ser el primer espanyol a desembarcar a la famosa Cinquena Avinguda de Nova York, i va vestir durant més de 70 anys celebritats com Audrey Hepburn, Jaqueline Kennedy i, més recentment, la princesa Letizia.

   Va néixer a Olba (Terol), al 1918, però amb només deu anys es va traslladar juntament amb la seva família a Barcelona, on va començar a treballar com a ajudant de sastre en un petit taller del cèntric carrer del Carme, on va confeccionar el seu primer abric.

   Va fer el salt a la fama abans de complir els 25 anys amb l'obertura de la seva primera botiga a la Diagonal, que amb el seu meteòric èxit el va portar a obrir una altra boutique a Madrid, sis anys més tard.

   Considerava que el seu estil definia un tipus de dona elegant i sofisticada, es definia com una persona "perfeccionista", i sempre va defensar que era el vestit el que calia adaptar al cos de la dona i no a la inversa.

   Si bé la seva roba definia la dona en general, hi va haver una en especial, Bibis Samaranch, la seva amiga i confident, a qui va considerar la seva musa i inspiració des que la va vestir de núvia al 1955 per casar-se amb Joan Antoni Samaranch fins que va morir al 2000.

   I va ser aquestes conviccions les que el van portar a ser pioner a travessar el bassal i desembarcar amb la seva pròpia boutique al carrer comercial més selectiu de la Gran Poma: la Cinquena Avinguda de Nova York.

   Després de la mort de Christian Dior, al 1957, es va barallar el nom de Pertegaz com a possible successor del dissenyador francès, un dels seus referents juntament amb Balenciaga i Chanel, però el modista va decidir quedar-se a Espanya.

   En la seva època de màxim rendiment va arribar a tenir cinc botigues obertes i més de 700 treballadors, però els canvis polítics que van seguir a la mort de Franco van perjudicar molt el consum i, per extensió, l'alta costura, el que va obligar al de Terol a tancar els seus salons de Madrid, baixada del qual es va recuperar anys més tard.

   A final dels 90, i després de gairebé 70 anys dissenyant roba exclusivament per a dona, va llançar la seva primera de línia de moda i complements per a home, cosa que abans no s'havia plantejat perquè considerava "avorrida" la roba masculina.

   Un dels seus últims encàrrecs més famosos va ser el vestit de núvia de la princesa Letizia Ortiz, el 2004.

   Durant la seva extensa carrera va rebre nombrosos guardons a escala internacional, entre els quals figuren l'Oscar de la Costura per la Universitat d'Harvard (1954), la Medalla d'Or de Berlín i les claus d'or de les ciutats de Boston, Nova Orleans, el Caire i Mèxic.

   Entre els seus distintius a nivell nacional destaquen el de comanador de la Reial Ordre d'Isabel la Catòlica, la creu de cavaller de Sant Jordi de Terol, la medalla de Foment de les Arts Decoratives, la medalla d'or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés