Publicat 17/03/2015 07:57

Joaquim Molas, impulsor del llegat literari català

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

Joaquim Molas Batllori (Barcelona, 1930) va ser catedràtic de llengua i literatura, historiador i crític literari, i la seva carrera va estar marcada per la publicació de títols que van contribuir a recuperar el llegat literari català.

Va idear algunes de les col·leccions més difoses en aquest àmbit, com 'Les millors obres de la literatura catalana', va coordinar i va dirigir 'Diccionari de la literatura catalana' (1965) i cinc volums de la 'Història de la literatura catalana' (1986), projecte que va iniciar Martí de Riquer i va continuar Antoni Comas.

Va dedicar els primers anys de la seva carrera a la docència universitària: de 1959 a 1961 va ser lector de castellà i de català a la Universitat de Liverpool, i de 1961 a 1972 va ser professor als Estudis Universitaris Catalans (EUC).

Després va exercir de catedràtic de llengua i literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la de Barcelona (UB).

Influït per Dámaso Alonso i Martí de Riquer, els primers anys es va dedicar a la literatura medieval i a l'anàlisi estilístic de textos, tot i que a mitjans dels 60 es va inclinar cap a la literatura contemporània.

Són una bona mostra la 'Poesia catalana del segle XX', en col·laboració amb Josep Maria Castellet (1963), i diversos volums de la sèrie 'Antologia Catalana', que va dirigir.

Altres de les seves tasques es troben en les compilacions 'Obra social crítica I' (1995), guardonat amb la Lletra d'Or i el premi Crítica Serra d'Or de 1997; i 'Obra critica II' (1999), premiat també amb el Crítica Serra d'Or de l'any següent.

També va publicar el llibre autobiogràfic 'Fragments de memòria' (1997), que va rebre el premi de la Institució dels Lletres Catalanes (ILC) de prosa de no ficció en 1998.

PREMI D'HONOR I MEDALLA D'OR

La seva dedicació a la cultura catalana va ser reconeguda amb nombrosos guardons: Premi d'Honor dels Lletres Catalanes (1998), Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1999), Medalla del mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002) i Medalla d'Or de la Generalitat (2003).

A més, va ser membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (Aelc), i el 2006 va ser nomenat doctor 'honoris causa' per la Universitat de Lleida (UdL).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés