Publicat 06/03/2020 16:12CET

Biblioteques de Barcelona va assolir el milió d'usuaris el 2019

Durant l'acte s'ha reconegut la usuria més veterana, amb 102 anys; la més jove, que es va fer carnet de soci amb tan sols 17 dies i també a l'usuari número un milió.
BIBLIOTEQUES DE CATALUNYA

BARCELONA, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

El Consorci de Biblioteques de Barcelona ha informat que des del 2001 el nombre d'usuaris inscrits s'ha incrementat un 422% i que ha assolit el milió de persones registrades, en un balan de xifres del 2019 aquest divendres.

Així ho ha explicat el gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos, en un acte juntament amb el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, en el qual ha explicat que l'objectiu de les biblioteques és "lluitar contra la desigualtat i fomentar la diversitat i l'equitat".

Els últims 18 anys, el Consorci de Biblioteques ha augmentat un 60% el nombre de centres --de 25 a 40-- i ha augmentat el nombre de metres quadrats un 231% --de 19.997 a 66.174--.

"Est previst que s'inaugurin dues biblioteques més durant aquest mandat", ha explicat Subirats en relació amb les futures línies estratgiques del consorci.

Les visites --no només usuaris-- han crescut un 187% en aquest període, i els documents que contenen les biblioteques han passat de 2.327.815 a 6.729.005 --un 187% més--.

PERFIL DE L'USUARI

En l'acte, que s'ha celebrat a la Biblioteca Sagrada Família - J. M. Ainaud de Lasarte, s'han analitzat les dades de l'últim any i han destacat que "més del 60% dels empadronats a Barcelona tenen el carnet de biblioteques".

En declaracions a Europa Press, Burguillos ha definit el paper de les biblioteques com a clau en la trasformación comunitria per ser "un espai integrador i de foment de la diversitat".

De fet, del total dels usuaris, 705.557 són espanyols, per 294.607, el 29,5%, són estrangers: "La biblioteca és un espai que els ofereix tecnologia i on utilitzen els recursos d'autoaprenentatge de la llengua".

Durant la roda de premsa, Burguillos ha insistit que les biblioteques són infraestructures socials al servei de la ciutadania i que l'educació i cohesió social permeten "trencar amb la bretxa digital".

Quant a l'edat dels registrats, un 35,3% tenen entre 40 i 64 anys, i un 30,8% entre 25 i 39 anys.

Quant al gnere, 543.523 dels usuaris són dones, la qual cosa representa un 54,8% del total, mentre que 448.017 són homes (45,2%).

Durant l'acte també s'ha reconegut la usuria més veterana, amb 102 anys; la més jove, que es va fer carnet de soci amb només 17 dies i també l'usuari número un milió.

NOVES CONVOCATRIES

Burguillos i Subirats han anunciat que les línies prioritries d'aquest mandat passen per "reforar els recursos humans" amb la convocatria de nous processos de selecció, d'oposicions i estructures horries.

També es pretén "reforar la comunicació i la cohesió dels equips de la xarxa de biblioteques" a través d'un pla estratgic per a aquests propers anys.

Aquest pla estratgic tindr com a objectiu reconixer la relació directa entre els mbits de la cultura i l'educació i fomentar l'hbit de la lectura, que ha definit com "l'essncia del servei".

Segons Burguillos, fomentaran la cohesió social i l'accés al coneixement des de la innovació a través de la tecnologia i espais de creació: "Les biblioteques són transformadores, perqu l'accés al coneixement, cultura, educació, tecnologia i informació canvia la vida de la gent".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés