Publicat 29/01/2019 16:51

Bernard-Henri Lévy situa Barcelona "entre les capitals del populisme"

Bernard-Henri Lévy, Josep Ramon Bosch i Albert Boadella
EUROPA PRESS

Boadella torna a Barcelona amb una obra sobre "el gran perill del populisme"

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El filsof francs Bernard-Henri Lévy ha afirmat aquest dimarts que "lamentablement, entre les capitals del populisme hi ha aquestes ciutats estimades, admirades per la convivncia, com Barcelona".

Ho ha dit en roda de premsa a Barcelona en presentar l'espectacle cmic que critica els nacionalismes i populismes 'Looking for Europe', protagonitzat per Albert Boadella.

L'actor i director teatral també ha intervingut, al costat del president de SCC, Josep Ramon Bosch, i entre els assistents hi ha estat l'exprimer ministre francs i candidat a l'Alcaldia de Barcelona, Manuel Valls.

Lévy ha explicat que Barcelona és una de les herones d'aquesta obra teatral, finanada per SCC, i que es podr veure a l'Olimpia Teatre de Valncia el 20 mar, al Teatre Coliseum de Barcelona el dia 25, i al Teatre Apollo de Madrid el 26.

Fill de Brigadista Internacional, ha recordat que, quan visitava de petit la ciutat, una de les seves virtuts era "la convivncia" amb els migrants d'altres ciutats i entre els qui parlen castell i catal.

L'intellectual ha dit estar emocionat per també trist per una "convivncia reemplaada per un nacionalisme i populisme que no són l'encarnació de l'esperit de Barcelona", i ha definit el populisme com a fantasma que avergonyeix Europa.

"Em fa tanta pena i llstima saber que la convivncia est trencada a la ciutat, els grups d'amics i les famílies! Em fa tanta llstima que per mi era absolutament essencial venir i llanar aquesta campanya europea simblicament", ha relatat.

"Barcelona i Catalunya en la meva histria familiar tenen un lloc molt particular. Sóc fill d'un combatent de les Brigades Internacionals, que quan tenia 18 anys va venir a Barcelona per combatre els franquistes i feixistes", ha explicat Lévy, que ha crescut en una tradició antifeixista que considera l'episodi més lluminós en la histria d'Espanya.

Ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, d'animalitzar altres éssers humans i suggerir la via eslovena en la qual va haver-hi dotzenes de morts, i ha afegit que les seves declaracions el fan estar molt a prop de Benito Mussolini i Slobodan Milosevich: "No conec el senyor Torra, per m'agradaria parlar de cavaller a cavaller, francament".

"El nacionalisme, el racisme i el populisme són una gran família, desafortunadament, una mala família i una mfia, i de vegades hi ha convidats que són una mica sorprenents", ha afegit sobre Torra.

ALBERTO BOADELLA

Lévy ha introdut Boadella com a president de la República de Tabarnia, i aquest ha comenat la roda de premsa remarcant que fa 15 anys que no actua a Barcelona i que no ha tingut relació amb els seus mitjans: "Ho faig ara perqu em dona la gana. Espanya és un país lliure en qu un pot desplaar-se i entrar i sortir lliurement".

El seu paper en l'obra, posa sobre la taula "el gran perill del populisme i nacionalisme a l'Europa actual", encara que ha estat optimista respecte a l'estat de l'independentisme a Catalunya.

"Han canviat coses en aquests anys en els quals no he estat present", i ha assegurat que hi ha un rgim nacionalista que el va obligar a marxar presentant-lo com un empestat i trador a les essncies i induint un boicot a la seva feina, per considera que han fracassat en l'intent.

"És evident que té poder institucional, per est acorralat", segons Boadella, que ha celebrat que les coses han canviat i que els independentistes ja no tenen prestigi nacional ni internacional i que estan sense gurú ni líder.

Ha relatat que l'obra transcorre a un hotel de Sarajevo, com a mostra de la deixadesa d'Europa en relació al conflicte dels Balcans, i que un catal compra un hotel a Europa "aprofitant la crisi".

Segons ell, l'obra reflecteix una "enorme pesadesa" dels nacionalistes, no d'uns anys, sinó de 120, fregant el delicte, i hi intervé com a personatge nacionalista: "Em va costar una barbaritat trobar els arguments. És el més trist i pattic de la situació".

"M'he adonat que no hi ha arguments. La ficció ha estat la que ho ha generat tot. Té el potencial immens de consol", i ha considerat que el procés independentista no ha acabat perqu desprogramar una secta requereix una terpia llarga i difícil, que donar molt de si, ha ironitzat.

Sobre el sector teatral catal, ha lamentat que, com que est intervingut per les institucions, una part majoritria d'intellectuals han cedit a un complex de vassallatge d'un rgim per interessos "purament econmics", i creu que tots s'han posat del costat del poder i dels diners, fet que veu lgic i hum per indigne per part d'un gremi distingit per la llibertat.

Preguntat sobre el judici als líders del procés sobiranista, ha respost que, quan ell es va escapolir durant el franquisme mentre estava detingut, va avisar els seus companys processats per en llibertat provisional: "Aix explica per qu aquests senyors estan a la presó".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés