Publicat 30/07/2019 12:00CET

Benasc (Osca) reuneix 70 físics de 17 pasos en un congrés sobre el 'big bang'

Centre de Cincies 'Pedro Pascual'
UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA - Archivo

El van impulsar uns professors de la Universitat de Barcelona

BENASC (OSCA), 30 jul. (EUROPA PRESS) -

Benasc acull aquests dies 70 físics d'arreu del món que participen en el congrés sobre observacions cosmolgiques i coneixement actual de l'univers. L'esdeveniment, que té lloc al Centre de Cincies 'Pedro Pascual' de Benasc, reuneix una srie d'experts internacionals per mirar d'obtenir conclusions sobre l'univers que puguin aplicar-se a un model cosmolgic global.

Des del 28 de juliol i fins al 9 d'agost, aquest congrés analitzar les dades que han recopilat diferents fonts sobre la radiació que es va generar fa més de 13.000 milions d'anys en el 'big bang' i l'evolució de les galxies per poder respondre preguntes més concretes com ara qu és la matria fosca o com es van generar les condicions que van donar lloc a l'explosió de l'origen del cosmos.

En aquest moment, la comprensió de l'univers est travessant un període daurat i durant aquests dies Benasc ser el centre de les discussions sobre alguns dels aspectes més innovadors, com ara les ones gravitacionals o l'expansió accelerada del cosmos generada per l'energia fosca. A aquest congrés hi assisteixen 70 físics de 17 pasos diferents: Canad, Dinamarca, Frana, Alemanya, Holanda, Índia, Sucia, Regne Unit, Israel, Itlia, Noruega, Sussa, Nova Zelanda, Polnia, Corea del Sud, Estats Units i Espanya.

Entre el juny i el setembre, el Centre de Cincies 'Pedro Pascual', acollir deu congressos internacionals amb una durada mitjana de dues setmanes. Aquest centre ha aconseguit afermar-se com un referent científic de prestigi internacional i est dedicat a l'organització d'esdeveniments científics.

CREACIÓ DEL CENTRE

Els professors Pedro Pascual i José Ignacio Latorre, de la Universitat de Barcelona, i Manuel Asorey, de la Universitat de Saragossa, van organitzar una reunió de Física Terica a l'escola d'ensenyament primari de Benasc l'any 1995. La seva idea era atreure científics de nivell internacional per treballar en un entorn agradable, de manera semblant a l'activitat que promouen altres centres com l'Aspen Center for Physics (Colorado).

L'any 1998 es va constituir el germen de la fundació del centre, amb la participació inicial de la Universitat de Saragossa. L'activitat del centre va créixer de tal manera que, l'any 2006, el patronat es va ampliar amb l'entrada del MEC --avui Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats-- i el CSIC, moment en el qual es va aprovar la construcció d'un nou edifici, la titularitat del qual correspon al CSIC, mentre que el terreny en el qual es troba és propietat de l'Ajuntament de Benasc.

Després de la mort del professor Pascual el 2006, el nou centre que es va inaugurar el 2009, es va anomenar, en el honor seu, Centre de Cincies 'Pedro Pascual'.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés