Publicat 17/02/2015 17:37

Bellver de Cerdanya recorda els espais que van inspirar a Bécquer 'La creu del diable'

Casa donde residió el poeta Gustavo Adolfo Bécquer
AYTO DE BELLVER DE CERDANYA

LLEIDA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Bellver de Cerdanya ha començat a promocionar els espais del municipi lleidatà que van inspirar la llegenda 'La Creu del diable' al poeta i escriptor Gustavo Adolfo Bécquer nascut a Sevilla un dia com aquest dimarts, el 17 de febrer del 1836.

La fonda en la qual va passar Bécquer alguns mesos el 1860, la presó de la qual parla en la llegenda o les restes del castell del poble abandonat de Sant Martí dels Castells segons la llegenda que va viure el cavaller malvat l'armadura del qual acabaria fosa en forma de creu, són alguns dels llocs que promociona l'Ajuntament.

"En els mesos d'octubre-novembre del 1860 va residir aquí el poeta Gustavo Adolfo Bécquer. Va venir a la recerca de l'aire i del sol de les muntanyes que necessitava la seva greu malaltia. Aquí va escriure la seva llegenda La creu del diable. Lleida i la seva Diputació, al I Centenari de la seva mort, 12 de Juliol. Dia de la Província. 1970", resa la placa a Cal Patanó, la residència familiar que ocupa el lloc de la fonda en la qual es va allotjar Bécquer.

A l'estiu, l'ajuntament organitza visites guiades en què els visitants poden veure la torre de la presó que va fer de presó i a la qual l'escriptor li dóna també aquesta funció en la llegenda, segons compten la tècnica de turisme del consistori, Ariadna Ravetllat i una les guies, Alba Besolí.

Per homenatjar el poeta universal, l'ajuntament de Bellver de Cerdanya va encarregar una obra a l'escultor Philippe Lavaill que l'artista va instal·lar el juliol del 2013 i que va batejar: 'La poesia com un vol d'oreneta'.

Els mateixos versos, un dels més coneguts del poeta, poden llegir-se també a terra del carrer Horts, al barri de les lletres a Madrid, la ciutat en la qual Bécquer va morir sense haver vist publicades les seves rimes.

Va ser allà, després de la seva mort, on els seus amics, reunits en un pis de la plaça de Tirso de Molina, a l'estudi del pintor José Casado del Alisal, van fer van decidir fer una col·lecta per publicar-les.

La Capella de la Universitat de Sevilla, on està la seva tomba, el parc de Parc de María Luisa també a la capital andalusa, amb el monument al poeta promogut pels germans Serafín i Joaquín Álvarez Quintero, els temples de Toledo i Sòria que van inspirar algunes de les seves llegendes, el Monestir de Veruela (Saragossa), en què va escriure 'Cartas desde mí' són alguns dels altres llocs amb empremtes de Bécquer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés