Actualitzat 22/10/2015 16:44

BCN Checkpoint apressa el nou Govern a finançar la pastilla que prevé el VIH

El investigador de BCN Checkpoint Michael Meulbroek en el Eacs
EUROPA PRESS

El centre ha identificat 400 participants per a un assaig clínic

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El director del centre comunitari de detecció del VIH BCN Checkpoint, Ferran Pujol, que diagnostica el 40% dels casos anuals a Catalunya, ha apressat aquest dijous el nou Govern a finançar el primer assaig clínic en població homosexual de la pastilla que prevé el VIH, coneguda com a profilaxi previ a l'exposició (Prep), per administrar-la mentre l'Agència Europea del Medicament no ho aprovi.

En declaracions a Europa Press en el marc de la Conferència Europea de la Sida (Eacs), que se celebra a Barcelona, Pujol ha dit que ja tenen identificats 400-500 participants, s'han coordinat amb l'Hospital Clínic de Barcelona i Germans Trias i Pujol de Badalona, i el fabricant està disposat a distribuir la pastilla.

"El problema és que el finançament no està disponible, però la gent que s'infecti haurà de rebre el tractament antiretroviral --que costa 150 milions d'euros anuals--", ha lamentat i ha incidit en la falta d'interlocutor perquè el Govern encara està en funcions i en la marxa del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, que ha estat substituït per Joan Puigdollers.

Considera evident que aquesta pastilla ha de pagar-la la Seguretat Social perquè és "una inversió en salut pública", i el resultat de no fer-ho és que més persones s'infectin de VIH, una malaltia crònica que és incurable i té un tractament per tota la vida, tot i que ha defensat que ha de ser eficient.

En una sessió aquest dijous, l'investigador de BCN Checkpoint, Michael Meulbroek, ha presentat un estudi en què, a partir d'un conjunt de variables, avalua la incidència del risc d'infecció de més de 10.000 usuaris d'aquest centre: freqüència d'ús del preservatiu, nombre de parelles, infeccions de transmissió sexual prèvies, i rols en l'acte sexual entre dos homes.

L'anàlisi d'aquestes variables ha detectat un risc molt més alt del que estima l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de contraure el virus en alguns casos --que és d'entre el 2,5% i el 3%--: "Si no fem una estratègia preventiva s'acabaran infectant", ha alertat.

A més, l'estudi també és "important per fer de la Prep una estratègia rendible" perquè detalla els grups amb més risc, i ha afegit que el tractament té un preu que hauria de ser raonable i que els estats haurien de negociar amb la indústria farmacèutica.

AUGMENTEN LES INFECCIONS EN HOMOSEXUALS

Un altre treball presentat, 'Is Prep for HIV prevention cost-effective in MSM?', ha apuntat un increment del 33% des del 2004 de les infeccions en el grup d'homosexuals a Europa, mentre el contagi entre heterosexuals ha baixat un 14%.

En aquesta línia, Pujol ha explicat que el 80% de noves infeccions a Barcelona són entre homes gais, xifra que a Catalunya és del 60%: "Tenim l'epidèmia continguda i estabilitzada, podem estar contents, però 700-800 noves infeccions és una taxa massa elevada per a Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés