Publicat 23/8/2019 15:11:24 +02:00CET

Batet fixa el proper dimarts la votació per decidir si Sánchez i Calvo compareixen al Congrés per l'Open Arms

El president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Carmen Calvo, asseguts en els seus respectius escons durant un ple al Congrés dels Diputats
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

El PP i Ciutadans també han reclamat la compareixença de la ministra Carcedo pel brot de listeriosi d'Andalusia

MADRID, 23 ago. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha convocat a les deu del matí del proper dimarts, 27 d'agost, la reunió de la Diputació Permanent en què es decidirà si el president del Govern central, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo compareixen o no a la Cambra per explicar l'actuació del Govern en relació amb els migrants rescatats per l'Open Arms al Mediterrani.

D'una banda, el PP i Cs han demanat convocar una sessió plenària extraordinària perquè sigui el president Pedro Sánchez qui rendeixi comptes davant del Parlament pel que defineixen com a "tombs" del Govern al voltant de la immigració.

En concret, volen que Sánchez expliqui "els canvis en la posició del Govern respecte a la crisi migratòria al Mediterrani, la seva inacció davant l'actuació de màfies que trafiquen amb persones en aquesta zona i quins contactes ha tingut amb altres governs de la UE en les darreres setmanes sobre aquesta qüestió".

Unides Podem, encara que en un primer moment també havia parlat de demanar la presència de Sánchez, finalment va decidir sol·licitar la compareixença en comissió de la vicepresidenta Carmen Calvo en al·legar que ella ha portat el protagonisme del Govern en aquesta crisi, perquè el president estava de vacances. Va aconseguir el suport d'Esquerra Republicana (ERC) i de Compromís per registrar la petició.

PODEM NO DONARÀ SUPORT A LA PRESÈNCIA DE SÁNCHEZ

Les dues iniciatives es debatran i votaran dimarts vinent en la Diputació Permanent, que és el màxim òrgan del Congrés que roman operatiu en els períodes no ordinaris de sessions.

En tot cas, Unides Podem, el vot del qual és determinant, ja va avançar a Europa Press que no donarà suport a la petició de compareixença de Sánchez, amb la qual cosa és previsible que no arribi a prosperar.

En la mateixa sessió es debatran i votaran la resta de peticions de compareixença que ha anat registrant l'oposició en les darreres setmanes. Entre elles hi ha una sol·licitud del PP i Ciutadans perquè la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, expliqui l'actuació del Govern en relació amb el brot de listeriosi detectat a Andalusia, una comunitat que governen en coalició.

El PP i Cs ja havien avisat de la seva intenció de forçar compareixences del president Sánchez i de bona part dels seus ministres, hi hagi o no sessió d'investidura, i sempre abans d'una hipotètica dissolució de les Corts el proper 23 de setembre.

SÁNCHEZ TÉ DUES CIMERES EUROPEES PER EXPLICAR

La portaveu del Grup Popular, Cayetana Álvarez de Toledo, ja va avançar a Europa Press que el PP demanaria la compareixença de diversos ministres i va recordar que el president Sánchez té pendent informar al Ple del Congrés dels consells de la Unió Europea celebrats al juliol i en què van pactar els noms dels responsables de les principals institucions de la UE.

El Govern de Sánchez ha complert més de cent dies en funcions i des del febrer no s'ha sotmès a sessions de control al Congrés.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia

 5. 5

  La Casa Blanca nega que hi hagi un "racisme sistèmic" a la Policia americana