Publicat 24/7/2019 11:21:22 +02:00CET

Bargalló diu que no va autoritzar Plataforma per la Llengua a entrar als centres per fer el seu informe

Ple del Parlament
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha assegurat aquest dimecres que no va autoritzar Plataforma per la Llengua a entrar als centres per fer el seu informe sobre el nivell de català dels nens.

Ho ha dit en resposta a una pregunta en el ple que ha formulat el diputat del PP al Parlament Daniel Serrano que ha acusat el departament de permetre a una entitat privada entrar als centres escolars per "espiar alumnes per motius lingüístics".

L'estudi de Plataforma per la Llengua va determinar que el català es parla al 24,3% dels patis d'escoles i instituts, per sota del 36% de la població general, i advertia d'un descens de l'ús del català en alumnes i professors en passar de la Primària a la Secundària.

Bargalló ha defensat que en l'informe queda clar que es va dur a terme "una observació d'incògnit" i que l'entitat no en va informar
ni el Departament ni els centres en els quals van fer l'estudi.

"Plataforma per la Llengua no té cap autorització del departament i el departament no ho va autoritzar", ha replicat el conseller que no considera que un estudi d'incògnit en escoles a alumnes sigui espionatge.

L'ESTUDI

El president de l'entitat Òscar Escuder va coincidir amb Bargalló en explicar dijous passat que l'estudi es va fer "d'incògnit" per no condicionar el comportament lingüístic: un observador de l'entitat proposava a l'escola un taller lúdic de sensibilització al pati, i buscava l'espontaneïtat i que els professors i alumnes es comuniquessin entre ells per veure quina llengua utilitzaven, tot i que desconeixien que se'ls estava observant per aquest motiu.

Qui feia el taller no utilitzava ni el català ni el castellà per no influir, sinó que utilitzava l'anglès: "Explicava al professor el taller, i es quedava en un racó observant", mentre el docent organitzava el grup d'alumnes i els explicava allò que havien de fer, va explicar Escuder.

VAN AVISAR DE L'ESTUDI

A diferència del que ha explicat Bargalló, el president de l'entitat privada va assegurar que, encara que l'escola desconeixia que s'estava estudiant l'ús de la llengua, sí que van avisar la Conselleria d'Educació de la Generalitat d'aquest projecte.

Serrano ha qualificat el conseller de mentider perquè considera que "és impossible que aquesta entitat pogués fer l'estudi a 50 centres sense coordinar-se" amb el Departament.

Per tot això, li ha demanat que dimiteixi i, conscient que no ho farà, s'ha adreçat el president de la Generalitat: "Senyor Torra, li poso deures d'estiu. Més enllà de desfullar la margarida sobre les eleccions, cessi el conseller perquè espiar els nens per motius lingüístics és un escàndol democràtic".

Bargalló li ha contestat que l'Assemblea per a la comunicació bilingüe també ha fet estudis d'incògnit sense avisar el Departament, i ha insistit que no és espionatge: "Això és el que fan vostès a partir de les clavegueres de l'Estat".