Publicat 10/12/2014 19:19

Barcino i 7 Portes comencen a publicar receptaris de cuina catalana des del segle XIV

Presentación del 'Llibre de Sent Soví'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Barcino i el restaurant barceloní 7 Portes han publicat el clàssic català 'Llibre de Sent Soví' (segle XIV) per iniciar una col·lecció de llibres que recuperarà receptaris històrics de la cuina catalana des de l'Edat Mitjana.

L'han presentat aquest dimecres al 7 Portes el propietari del local, Francesc Solé i Parellada, i el director general de Barcino, Carles Duarte, durant un dinar medieval organitzat pel cuiner Josep Lladonosa.

Està previst publicar dos o tres llibres cada any fins a arribar als més de 40 títols que ha seleccionat un equip format per Solé Parellada, l'historiador Antoni Riera, l'antropòleg Jesús Contreras, el gastrònom Toni Massanés, l'editor Joan Santanach i José María Cela.

UN INÈDIT EL 2015

Després d'haver-se publicat el 'Sent Soví' --el receptari més antic conservat en català--, el segon llibre recuperarà aproximadament l'abril del 2015 un altre manuscrit: el receptari anònim 'L'art d'aparellar de menjar', un inèdit també del segle XIV amb 270 receptes --unes 70, procedents del 'Sent Soví'--.

Després es publicarà el 'Llibre de totes maneres de potatges', igualment del XIV, i el quart de la col·lecció serà el 'Llibre de Cóch de la Canonja de Tarragona' --els quatre primers títols són manuscrits, de manera que encara no es van publicar per impressió--, segons Solé i Parellada.

El medievalista Antoni Riera ha explicat que els textos que es publicaran anteriors al segle XVII es publiquen amb un català actualitzat, però que a partir d'aquesta data no necessiten actualitzar-se per ser entesos avui.

Entre la resta de receptaris previstos hi ha el 'Llibre de cuina de Scala Dei' (XVII), la 'Instrucció breu i útil pels cuiners principiants segons lo estil dels carmelites descalços' (XVIII), 'La Cuynera Catalana' (XIX), 'La Cuyna Catalana' (1907) i 'Sabors' (1945).

Carles Duarte ha recordat la vocació de Barcino de recuperar els clàssics per justificar aquesta col·lecció, que recupera clàssics de la cuina, i ha defensat el valor cultural de la gastronomia: "Som el que hem menjat. Som el que hem llegit".

Solé i Parellada ha definit aquesta col·lecció com 'la (col·lecció) Bernat Metge de la cuina catalana', amb la intenció de ser rigorosos amb la història i de facilitar la comparació en publicar una sèrie històrica de receptaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés