Publicat 26/3/2019 18:19:58 +01:00CET

Barcelona vol que totes els centres públics s'uneixin a Xarxes pel Canvi

Barcelona vol que totes les escoles públiques s'uneixin a Xarxes per al Canvi
EUROPA PRESS

El programa advoca per una transformació educativa sistémica

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El Consorci d'Educació de Barcelona --format per Generalitat i Ajuntament-- ha emplaat aquest dimarts al fet que totes els centres públics de la capital catalana a formar part del programa Xarxes pel Canvi d'innovació i transformació educativa.

El programa es va engegar el gener del 2017, fruit del conveni entre el Consorci, l'Associació Rosa Sensat, l'Institut de Cincies de l'Educació de l'Autnoma de Barcelona i Escola Nova 21, perqu els centres públics de manera voluntria tinguin un espai per compartir un horitzó comú de la transformació educativa.

En la sessió plenria de les Xarxes pel Canvi, la gerent del Consorci d'Educació, Merc Massa, ha explicat que s'han incorporat 241 centres a les 23 xarxes de la ciutat, per que encara en queden 62 per adherir-se a una transformació que ha de ser sistémica.

Gairebé una quarta part dels centres, a més de participar en les xarxes, s'han inscrit al programa Eines pel Canvi, que els proporciona un acompanyament de millor intensitat per part d'un mentor que treballa amb l'equip impulsor.

"EINA IMPRESCINDIBLE"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat que l'escola és una "eina imprescindible" per garantir la igualtat d'oportunitats, ha remarcat la voluntat de model propi d'innovació i ha subratllat que l'escola catalana té una llarga tradició en el tema.

Colau ha assegurat que l'aposta per la innovació té sentit si es fa "de manera collectiva, en xarxa i lideratge públic" per no deixar a ningú enrere, i ha remarcat que el procés de transformació educatiu ha d'anar acompanyat de recursos per no crear desigualtats.

Ha remarcat que l'educació no disposa de tots els recursos necessaris, ha emplaat a acabar de revertir les retallades, i ha subratllat que l'aposta per la innovació posa en valor l'escola catalana.

MILLORA DEL SISTEMA

Bargalló ha assegurat que el més important d'un procés de transformació és si comporta una millora del sistema, i que processos com el de Xarxes pel Canvi interessen perqu poden millorar el panorama, i ha remarcat que les polítiques educatives han de centrar-se en l'alumnat.

El conseller ha afirmat que aquesta xarxa ja neix d'una altra, com és la singularitat del Consorci, format per la Generalitat i l'Ajuntament per a la gestió de l'educació a la ciutat de Barcelona.

Tant la directora de l'Institut de Cincies de l'Educació com Escola Nova 21, els seus directors, Anna Cros i Eduard Vallory, han incidit en la necessitat que la transformació educativa sigui sistémica.

La sessió plenria del programa obre una nova etapa, les Xarxes pel Canvi.1, en qu tots els centres de la ciutat formaran part d'alguna de les xarxes i es treballar per articular les existents en una plataforma única i com obrir el programa a tota la comunitat educativa.