El Barcelona Supercomputing Center quadruplica els fons competitius captats en vuit anys

Publicat 12/1/2020 11:28:52CET
Instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC)
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha quadruplicat gairebé en vuit anys els fons competitius captats, en un període en què l'aportació ordinària dels seus patrons --Estat, Generalitat i l'Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-- s'ha mantingut estable.

Els fons competitius --procedents de la Comissió Europea, estatals i autonòmics-- obtinguts el 2011 van ser de 7,5 milions d'euros mentre que el 2019 s'han situat en uns 29, en paral·lel al fet que els ordinaris s'han mantingut estables entorn dels 7,5 milions d'euros.

En declaracions a Europa Press, el director associat del BSC-CNS, Josep Maria Martorell, ha assegurat que estar en una relació "d'un a quatre, és una barbaritat", i ha destacat que poques institucions tenen aquesta proporció de fons ordinaris i competitius.

Ha explicat que la meitat dels fons competitius procedeixen de la Comissió Europea, un 25% de fons locals --ja siguin del Govern central o la Generalitat-- i l'altre 25% d'empreses, a través de contractes d'investigació, una proporció que consideren bona perquè el creixement no depengui d'una única font.

A més del creixement dels fons competitius captats també s'ha duplicat en aquest període el nombre de treballadors en el BSC-CNS, que ha passat d'uns 300 el 2011 a 670 el 2019, sense que hagi suposat un augment per a l'aportació pública.

ALIMENTA 300 PROJECTES EXTERNS

El 2019, el BSC-CNS ha proporcionat 1.173 milions d'hores de supercomputació amb les quals s'han alimentat uns 300 projectes externs, que tindrien una valoració econòmica d'uns 8,5 milions d'euros.

Amb el Marenostrum 5 s'augmentarà la capacitat d'atendre més usuaris --el supercomputador actual pot afrontar una de cada tres demandes-- i investigar en àmbits que no era possible com la simulació de l'energia de fusió.

Martorell ha explicat que el Marenostrum 4 ha aconseguit la capacitat de 13,7 petaflops per segon --13,7 milers de milions de milions d'operacions matemàtiques per segon--, i ha dit que el Marenostrum 5 permetrà donar entre deu i vint vegades més hores de supercomputació.

"Comencem a tenir la ciència i els recursos computacionals perquè en molts àmbits de coneixement els governs puguin prendre decisions importants basades en dades i evidències científiques", ha subratllat.

Contador