Publicat 01/04/2015 14:14

El Barcelona Supercomputing Center celebra el seu X aniversari amb voluntat de seguir creixent

Supercomputador MareNostrum
BSC-CNS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha celebrat aquest dimecres el seu desè aniversari amb la voluntat de seguir creixent per mantenir-se com un dels nodes de supercomputació més potents del món.

El centre té el superordinador MareNostrum, que va néixer com el computador més potent d'Europa i el quart del món, i que actualment és cinquanta vegades més potent que fa deu anys, ha assenyalat el secretari general d'Universitats de la Generalitat i vicepresident del BSC-CNS, Antoni Castellà.

Aquesta màquina és un dels quatre nodes del projecte europeu que competeix en supercomputació amb la Xina i els Estats Units, i en l'última dècada ha servit per desenvolupar més de 3.000 projectes d'investigació de múltiples àmbits, des de la indústria a la genòmica, passant per la farmàcia, la robòtica, l'anàlisi de la contaminació de l'aire i la logística, entre d'altres.

Cada cinc anys han de renovar-se màquines, i actualment està en negociació amb la UE el pressupost per als pròxims anys, ha explicat Castellà.

El BSC-CNS té uns 420 treballadors dels quals 350 són científics, i està participat en un 51% pel Govern espanyol, en un 37% per la Generalitat i en un 12% per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que acull les instal·lacions.

La secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Investigació, Carmen Vela, ha destacat que la voluntat del Govern espanyol és "seguir invertint" al BSC-CNS perquè segueixi creixent en qualitat, i tant ella com Castellà han sostingut que una de les claus de l'èxit del centre és la col·laboració institucional sostinguda per part dels tres socis que ho van impulsar.

Castellà ha afegit que també ha estat clau per a l'èxit l'autonomia de gestió del centre, amb una estructura pròpia no funcionarial, i ha opinat que es podria aplicar a altres àmbits de les administracions públiques, davant de l'error d'estendre al "control", especialment en els moments de crisi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés