Publicat 21/07/2015 14:35

Barcelona reuneix institucions i líders religiosos per abordar el diàleg intercultural i interreligiós

MADRID, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

La primera reunió d'alt nivell sobre Diàleg Intercultural i Interreligiós se celebra dimecres i dijous d'aquesta setmana a Barcelona, on institucions que treballen en aquest àmbit i líders religiosos de la regió euromediterrània podran posar en comú els seus punts de vista i el seu treball amb vista a millorar la cooperació.

Se celebra a iniciativa del ministre espanyol d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, i de la Secretaria de la Unió pel Mediterrani (UpM) i té la col·laboració de la Unió Europea, la Fundació Anna Lindh, l'Aliança de Civilitzacions i el Centre Internacional rei Abdullah Bin Abdullaziz per al Diàleg Interreligiós i Intercultural (KAICIID).

Segons han explicat fonts del Ministeri d'Exteriors, el diàleg entre cultures i religions no és nou en el context euromediterrani, però cobra ara una nova rellevància en un context d'increment de la intolerància, l'extremisme i la xenofòbia, una situació que preocupa, segons la seva opinió, tant Europa com la costa sud de la Mediterrània.

Aquesta trobada, que es desenvoluparà a la seu de la UpM, s'emmarca en el context del vintè aniversari del Procés de Barcelona i en la revisió de la Política Europea de Veïnatge. El que es pretén és augmentar la visibilitat de la feina de les diferents institucions i els líders religiosos, així com que comparteixin experiències i busquin sinergies. Alhora, es vol aconseguir que el diàleg interreligiós i intercultural tingui un paper més central en la política multilateral del Mediterrani.

Hi assistiran unes 50 o 60 persones, representants d'institucions, ponents d'alt nivell, personalitats importants i líders religiosos. Entre les institucions figuren l'Organització Islàmica Educativa, Científica i Cultural, la UNESCO, l'Institut Europeu per al Mediterrani, la Fundació Libanesa per a Estudis Interreligiosos, l'OSCE, l'Organització Internacional de les Migracions i l'Organització per a la Cooperació Islàmica.

De les personalitats que participaran a la reunió destaquen, per exemple, el rector de la Universitat d'Al-Azhar, Abdel Hay Azab, o el rabí David Rosen, i també hi haurà un representant del Vaticà.

LLUITAR CONTRA LA INTOLERÀNCIA I L'EXTREMISME

Els organitzadors de la trobada consideren que el diàleg intercultural i religiós constitueix "una poderosa eina per aconseguir l'estabilitat i la pau i per lluitar contra la intolerància i l'extremisme i alhora es defensen els valors de la coexistència pacífica i l'entesa mútua".

A més d'oferir per primera vegada un punt de trobada a les institucions i els líders religiosos que treballen en aquest àmbit, els organitzadors volen que a partir de la reunió de Barcelona comenci un procés durador de col·laboració i coordinació que es concretaria en un pla d'acció amb reunions tècniques, activitats i seminaris.

La reunió serà inaugurada dimecres per García-Margallo, i dijous se celebraran tres sessions plenàries: la primera, sobre com invertir en els joves i les dones com a actors centrals per al diàleg intercultural; la segona, sobre el desafiament de construir societats incloents a través del diàleg intercultural i interreligiós; i la tercera, sobre com fer que les institucions siguin més fortes col·lectivament per presentar una contranarrativa a l'extremisme violent.

Així, es debatrà, per exemple, sobre el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, l'educació i els líders religiosos en la promoció de la tolerància i en iniciatives de cohesió social des de l'enfocament específic de la lluita contra les narratives de minories extremistes respectant al mateix temps la diversitat cultural i religiosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés