Actualitzat 02/09/2011 14:36

Barcelona posa al dia la Font Màgica amb un generador de coreografies 'exprés'

Mandos de la Fuente de Montjuïc
EUROPA PRESS

Ofereix exhibicions dissenyades per a empreses per obtenir ingressos

BARCELONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha posat al dia la Font Màgica de Montjuïc, construïda el 1929 per Carles Buïgas amb motiu de l'Exposició Universal, amb un generador informàtic de coreografies que escurça el temps per dissenyar-les d'un mínim de dues setmanes a uns pocs minuts.

En roda de premsa, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha explicat que la reforma és herència del passat Govern municipal, i respon a "la voluntat de Barcelona d'estar sempre en el primer nivell tecnològic".

Fins ara, crear una coreografia de 15 minuts d'aigua i llum al ritme de la música era un complex procés en el qual es dissenyava a base d'escoltar repetidament una música, i s'elegia en funció d'ella fer una exhibició vaporosa o amb rajos més espectaculars, i amb colors càlids o freds.

Amb la nova aplicació es poden generar en tres minuts noves coreografies 'exprés' a partir de l'anàlisi de la música i fer una simulació virtual en 3D, i que es pot veure des de diferents angles a gust de qui la maneja.

Fins ara es tardava fins a un mes per fer el Piromusical de La Mercè, que inclou focs artificials, i les coreografies es provaven 'in situ', per la qual cosa l'aplicació suposarà un estalvi energètic, tot i que no d'aigua, ja que la font ja funciona amb un sistema de recirculació.

Tot i això, la ment humana no s'ha eliminat del tot, ja que després de l'ordinador arriba el dissenyador per donar els últims ajustos, de manera que la qualitat "és igual o superior", ha ressaltat el director municipal del Cicle de l'Aigua, Roman Llagostera.

En una reforma passada en què es va introduir la fibra òptica ja es va reduïr el personal, i ara els qui es dedicaven a produir coreografies estan "més dedicats a les tasques de manteniment", ha afirmat.

La innovació ha estat un repte, ja que s'ha unit la velocitat de les noves tecnologies amb una font hidràulica, un sistema de funcionament que va adoptar el 1929 i que ha estat tota una novetat, juntament que ja llavors introduís l'electricitat.

La nova eina ha estat concebuda per la UTE Manteniment Fonts de Barcelona que integren Aigües de Barcelona, Aquagest Medi Ambient i Acsa-Sorigué, i ha col·laborat l'empresa Reactable Systems.

La UTE té adjudicada el manteniment de les fonts de Barcelona entre el 2010 i el 2014, i suposa quatre milions d'euros anuals, dels quals al voltant d'un milió s'ho emporta només la Font Màgica.

Puigdollers ha ofert la font a les entitats, empreses i congressos que vulguin impressionar els seus clients amb un espectacle amb els colors corporatius, i que seria una fórmula d'obtenir ingressos quan no hi ha exhibicions programades: de dijous a diumenge a l'estiu, i dissabtes i diumenges a l'hivern.

També plantegen donar accés a la nova aplicació via internet, i l'Ajuntament està obert a exportar la tecnologia a qualsevol ciutat interessada sempre que posi que està feta a Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés