Publicat 29/5/2019 15:20:57 +02:00CET

Barcelona obre vuit grups addicionals de P3 i d'ESO i incrementa la ràtio en 149 grups més

Barcelona obre vuit grups addicionals de P3 i ESO i incrementa ràtio en 142 més
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El Consorci d'Educació de Barcelona --òrgan participat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona-- ha obert vuit grups addicionals de P3 i primer d'ESO, i ha incrementat la ràtio en 149 grups més, a 26 alumnes a P3 i a 31 a l'ESO.

S'han obert quatre grups de P3 no prevists en l'oferta inicial a l'Escola Fort Pienc, Jaume I, Doctor Ferran i Clua i l'institut escola El Til·ler, i quatre més de primer d'ESO a l'institut Flos i Calcat, Martí Pou, Doctor Puigvert i Príncep de Viana.

A P3, s'incrementarà la ràtio en 59 grups de 38 escoles, totes elles públiques als districtes de Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Andreu, i a primer d'ESO, en 65 grups de 22 escoles públiques i 25 grups de 14 concertades a Sants-Montjuïc, Eixample, Ciutat Vella, Sarrià, Horta-Guinardó i Sant Andreu.

En una roda de premsa de l'oferta final, el president del Consorci, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat aquest dimecres que l'increment de ràtio d'alumnes no els agrada, però que en algunes zones d'escolarització és "inevitable" i no és una situació que sigui estable en el temps.

El 98,75% de les famílies ha obtingut plaça en una de les opcions demandades i el 93,47% ho han fet en la seva primera opció, la qual cosa suposa un increment de l'1,16% respecte a l'any anterior, mentre que el 95,96% de les famílies de primer d'ESO han obtingut plaça en alguna de les opcions sol·licitades, el 89,43% en la primera.

Ha explicat que actualment hi ha 151 famílies amb plaça sense assignar a P3 --131 a la pública i 20 a la concertada--, i 280 a primer d'ESO --135 a la pública i 145 a la concertada--, i que ara podran participar en l'ampliació de la sol·licitud.

Gonzàlez-Cambray ha assegurat que les modificacions que s'han fet a l'oferta volen donar resposta a les famílies, i que en els propers dies s'haurà de veure a "quantes famílies satisfan" els nous grups i augments de la ràtio, i que es treballarà cas per cas.

MÉS DEMANDA DE LA PÚBLICA

La demanda de places de P3, un total de 12.489, s'ha situat aquest any en un 51,4% a la pública i 48,6% a la concertada, la qual cosa, segons el president del Consorci, diu "moltes coses" i fa que s'hagi d'estar atent en la presa de decisions.

Un 41% de les famílies només han demanat plaça en l'escola pública, mentre que les que únicament l'han sol·licitat en la concertada és del 38%.

Per la seva banda, la demanda a l'ESO ha patit un lleuger descens respecte a l'any anterior, amb una demanda de 4.939 places en la pública per les 4.953 de l'any anterior, i el 48% de les famílies que cursava concertada durant la Primària no canvia de centre en el pas a la Secundària.

PLA DE XOC

El comissionat d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, ha considerat que la mesura anunciada de preassignar places de P3 i d'ESO a l'alumnat en situació de vulnerabilitat "ajuda a una distribució més equilibrada" de l'alumnat.

Ha afirmat que dels 793 alumnes preassignats a P3, 784 han fet la preinscripció, i d'aquests el 85% ha fet ús de la plaça de reserva, mentre que un 15% ha optat per una plaça ordinària, i que dels 1.216 preassignats de primer d'ESO, 1.148 s'han preinscrit, i el 82% ha utilitzat la plaça de reserva.

Essomba ha assegurat que això permet una distribució equilibrada de l'alumnat en situació de vulnerabilitat, que serà el 73% als centres públics i el 27% als concertats a P3 i del 62% als públics i el 38% als concertats a primer d'ESO.

Els centres que tinguin més de dues places de reserva ocupades per grup rebran una dotació per assumir la despesa extra que suposa, que ha xifrat en 84 centres a P3 i 33 a l'ESO, i Essomba ha afirmat que la matrícula viva no s'assignarà en funció de les vacants, sinó tenint en compte una distribució equilibrada.