Publicat 23/10/2019 15:30:21CET

Barcelona lidera el consum de drogues a Espanya, segons un estudi a cinc ciutats

Cocaïna.
VITHAS

BARCELONA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un macroestudi internacional amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) ha monitorizat el consum de drogues --amfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna-- a 37 països mitjançant l'anàlisi de les aigües residuals i ha constatat que Barcelona és la ciutat espanyola amb un consum més gran d'entre les cinc que s'han analitzat.

Tal com ha informat el Csic en un comunicat, l'estudi --publicat en la revista 'Addiction'-- ha analitzat les aigües residuals generades per 60 milions de persones de 120 ciutats, entre els anys 2011 i 2017, i ha conclòs que la cocaïna és la droga més consumida a les ciutats del sud i l'oest del continent.

Entre les ciutats espanyoles monitorizades el 2017 (Barcelona, Castelló de la Plana, Madrid, Santiago de Compostel·la i València), Barcelona és la que mostra un consum més gran de totes les drogues analitzades, i fins i tot duplica el consum de les altres ciutats, segons dades obtingudes per l'equip de la investigadora Miren López de Alda, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA).

Les últimes dades recaptades a Barcelona, del 2017, la situen en el primer lloc internacional de les ciutats analitzades en consum de cocaïna, per davant de Zuric (Suïssa) i Anvers (Bèlgica); en el vuitè lloc en consum d'èxtasi, liderat pels Països Baixos; el tretzè lloc en consum de metamfetamina, liderat per Alemanya i la República Txeca; i en una posició intermèdia (33 de 65) en consum d'amfetamina, liderat per Eindhoven i Anvers.

Les dades de Barcelona provenen d'una de les set depuradores de l'àrea metropolitana, que tracta un 34% del total d'aigües residuals de la conurbació.

DIFERÈNCIES PER PAÏSOS

Els resultats confirmen les grans diferències que existeixen en el consum de substàncies psicoactives entre els països europeus: la cocaïna és la droga dominant a les ciutats del sud i oest d'Europa (Suïssa, Itàlia, França, Espanya i el Regne Unit), i el consum ha augmentat de manera siignificativa a la majoria de les localitats monitorizades.

A Bèlgica i els Països Baixos, s'observa un important consum de cocaïna i anfetamina, una substància que s'ha popularitzat en aquests països i en el nord d'Europa.

El consum de metamfetamina, tot i que és inferior que el de les altres quatre drogues estudiades, és especialment elevat a països de l'est (Eslovàquia, República Txeca i est d'Alemanya) i s'està expandint pel nord i el centre d'Europa.

A diferència del que passa a Europa, el consum de metamfetamina domina a les ciutats de l'Amèrica del Nord (Estats Units i Canadà) i Australàsia (Austràlia, Nova Zelanda i Corea del Sud), amb nivells mitjans que superen els de l'Europa de l'est.

A l'Amèrica del Sud (Colòmbia i Martinica), la cocaïna és la substància dominant.

Contador
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.