Publicat 26/02/2019 17:54CET

Barcelona impulsa almenys 14 iniciatives per promoure l'accessibilitat als museus

Barcelona impulsa almenys 14 iniciatives per promoure l'accessibilitat als museu
EUROPA PRESS

El Monestir de Pedralbes acull una maqueta tctil en 3D de la tomba de la reina Elisenda

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat almenys 14 iniciatives per promoure l'accessibilitat als museus i espais patrimonials a les persones amb diversitat funcional, i en aquesta línia el Monestir de Pedralbes acull des d'aquest dimarts una maqueta tctil en 3D de la tomba de la reina Elisenda de Montcada.

Ho han explicat els comissionats de Cultura i Salut, Joan Subirats i Gemma Tarafa, respectivament, juntament amb el regidor del districte Agustí Colom en una roda de premsa per donar detalls de les mesures en qu treballen per aconseguir el compromís que tota la ciutat sigui accessible el 2026, també des de l'mbit cultural.

El de la maqueta és un dels exemples concrets que han sorgit del treball de la Taula d'Accessibilitat de museus i centres expositius, que es va crear el 2017 de la m de 15 museus, arxius i centres d'art barcelonins al costat de representants de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) i persones amb diversitat funcional, que actuen com a "protagonistes" d'aquestes iniciatives, diu Subirats.

Sobre la iniciativa de Pedralbes, la seva directora, Anna Castellano, ha celebrat que el monument sepulcral, de dues cares, projectat per la mateixa reina Elisenda al segle XIV pugui conixer-se ara de forma visual i sensorial a través d'una maqueta "obra d'art" que mostra tots dos costats, també el que actualment no est obert al públic.

Una de les curiositats de l'escultura funerria de grans dimensions és que travessa l'edifici i té una cara al presbiteri de l'església, en un "espai reservat per als homes i els capellans", i d'altra banda dona al claustre perqu pogués ser vist per les monges del monestir i també per Déu.

Si al costat del presbiteri públic, Elisenda es volia mostrar i projectar com a reina, al costat del claustre --que ara no es pot veure-- es mostrava com a penitent, convenuda que els resos de les monges li servirien per salvar la seva nima del purgatori i arribar al cel, ha explicat la directora del museu.

Per a Castellano, parlar d'accessibilitat en un monestir projectat al segle XIV és "tot un repte", i en aquesta línia treballen en diversos projectes des d'un punt de vista diferent, com el projecte 'Guia'm' condut per una persona amb síndrome d'Asperger en collaboració amb el Monestir de Sant Cugat i la Fundació Friends.

Sobre la maqueta, que es pot apujar i abaixar a través d'una manovella perqu pugui ser vista i tocada per persones en cadira de rodes o de baixa alada i que incorpora el braille, ha destacat que és una "obra d'art" en si mateixa, creada per Anna Marín a base de fusta i pintura no-txica.

"Posarem un rtol que posi 'Tocar'", ha dit la directora bromejant que, sovint, els visitants són molt prudents, per en aquesta ocasió han de sentir l'experincia tctil i sensible.

El projecte ha suposat un cost de 16.635 euros finanats íntegrament per l'IMD a través de la taxa turística, han ressaltat els impulsors.

La taula de treball per a l'accessibilitat dels museus treballa en diferents fronts, ha subratllat Tarafa, que ha dit que la de tipus físic és la que es troba més avanada als diferents espais, i queden pendents reptes relacionats amb la cognició i la comunicació.

El regidor del districte ha advocat per "trencar les barreres que impedeixen el ple desenvolupament" dels vens de les Corts, perqu puguin desenvolupar els seus projectes de vida, també en l'mbit de l'esport.

A més, ha anunciat un acord amb la companyia Vodafone per aplicar una adequada senyalització del Monestir de Pedralbes per a persones amb discapacitat visual a través del codi Vidi, que genera efectes sonors a través del mbil.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés