BARCELONA, 29 oct. (EUROPA PRESS) -
La Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) organitzarà el 22 de novembre a la plaça dels Àngels de Barcelona el 'Gran Dinar Barcelona', un dinar gratuït preparat íntegrament amb aliments recuperats i amb el qual volen sensibilitzar del malbaratament alimentari.
El 'Gran Dinar Barcelona', que es farà entre les 12 i les 16 hores i segueix l'exemple d'altres àpats que se celebren a Europa, s'emmarca en els actes de la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra a final de novembre.
Cuiners de la Fundació Alícia, amb l'ajuda de voluntaris, cuinaran 800 quilograms d'aliments, bàsicament fruites i verdures que, malgrat ser aptes per al consum, no es comercialitzen per temes estètics, la seva data pròxima de caducitat, la sobreproducció o la falta de demanda.
L'organització espera tenir uns 4.000 assistents al 'Gran Dinar Barcelona', que l'acte tingui continuïtat en el futur i tindrà a més amb una fira d'entitats per conscienciar sobre l'aprofitament d'aliments en el qual col·laboraran 16 entitats, entre les quals hi ha l'Agència de Residus de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Banc d'Aliments de Barcelona.
La cofundadora de la PAA, Diletta Parente --que conduirà l'acte al costat de la periodista Lídia Heredia--, ha explicat que els aliments recuperats procedeixen des de Mercabarna a petites botigues de barri, i que el malbaratament d'aliments és "molt greu" i no se li dóna la importància que té per les seves conseqüències econòmiques, socials i mediambientals.
Segons la PAA, cada any en el món un terç de la producció d'aliments (1.300 milions de tones) es perden o es malgasten en el trànsit des de la producció fins al consum, i la celebració d'aquest menjar popular, ha remarcat, vol provocar un canvi de consciència, crear debat social i situar el tema a l'agenda política.
Formen part de la PAA, constituïda a començament d'aquest any, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la de Barcelona (UB), Espigoladors, El Plat de Gràcia, Espai Ambiental, Spora Sinergies, Fundació ENT i Recocinando.