Actualitzat 11/02/2016 16:58

Barcelona eradica el glifosat com a herbicida

Parque De La Ciutadella
TURISME DE BARCELONA

Començarà per deu barris en els quals s'aplicaran mesures com deixar créixer males herbes

   BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

   La comissionada d'Ecologia de Barcelona, Eva Herrero, ha anunciat aquest dijous que l'Ajuntament ha començat a aplicar l'eradicació de l'ús del glifosat en espais verds i la via pública pel seu risc cancerigen, en un procés que començarà el març i que preveu eliminar totalment el seu ús al desembre.

   En declaracions als periodistes, ha recordat que la comissió municipal d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat va acordar el desembre per unanimitat eradicar el seu ús i el d'altres herbicides considerats tòxics, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ho declarés com probablement cancerigen per als éssers humans.

   Herrero ha detallat que un grup de treball establirà el març els criteris per decidir les tècniques que s'usaran a cadascun dels espais depenent de la seva tipologia i ubicació, en un procés que començarà a implantar-se l'abril en deu barris de la ciutat, un en cada districte.

   Després, les mesures es faran extensives a tota la ciutat amb l'objectiu d'eradicar totalment el seu ús a final del 2016, i el 2017 s'ajustaran en funció dels resultats, ha explicat la comissionada.

MALES HERBES

   Una de les mesures serà permetre l'aparició d'herbes espontànies, vetllant per la seva integració a l'espai urbà i evitant generar sensació de deixadesa, i s'eliminaran les herbes de manera manual o usant maquinària específica amb una freqüència variable en funció de la tipologia de la via.

   Ha explicat que, en el manteniment dels arbres viaris i per evitar l'aparició d'herbes, s'usarà escorça de pi a partir de juliol, mentre que en les obres de noves urbanitzacions s'inclourà la partida de plantació d'espècies com gramínies als escocells.

COGESTIÓ I PARTICIPACIÓ

   L'Ajuntament impulsarà projectes de cogestió amb entitats veïnals, escoles i ciutadans que vulguin implicar-se en la plantació i la protecció i manteniment de les plantes, sobretot en el seu reg.

   També es portaran a terme sessions de treball amb altres administracions públiques i privades, entitats, col·lectius de jardineria i gestors d'espais verds per compartir les mesures i amb l'objectiu que s'adhereixin.

ESTUDI DE SALUT

   A més, es tindrà en compte la salut dels treballadors i es portaran a terme els estudis clínics necessaris als quals hagin estat en contacte amb productes fitosanitaris químics.

   L'Ajuntament impulsarà també una campanya de comunicació per sensibilitzar i donar a conèixer la naturalesa de les "trucades dolenta males herbes", i per explicar les actuacions municipals sobre noves tècniques de jardineria amb menys impacte sobre la salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés