Actualitzat 22/10/2015 16:31

Barcelona dedica una setmana als llibres prohibits

Exposición sobre libros censurados en el Born
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Born Centre Cultural de Barcelona acull des d'aquest dimecres a l'11 de juny la Setmana del Llibre Prohibit, una proposta que recorre la prohibició o censura de llibres al llarg de la història i que té els seus plats forts en una exposició i una fira.

La Setmana del Llibre Prohibit comptarà a més amb l'obra de teatre 'L'Editto Bulgaro', un espectacle de La Calòrica que recrea l'episodi en el qual Silvio Berlusconi va demanar a la RAI emprendre mesures contra un humorista; un concert de músiques prohibides a càrrec de Gemma Humet i Rubèn Fernàndez; dues taules rodones que giren al voltant de la censura i les biblioteques, i tallers infantils.

El director del Born Centre Cultural, Quim Torra, ha remarcat que l'exposició és molt divulgativa, però que la fira mostrarà la immensitat del tema, amb una selecció d'obres a càrrec de 18 llibreries.

La comissaria de l'exposició 'Vermell de censura' --que es podrà veure fins al 5 de juliol--, Montse Vila, ha remarcat que la mostra repassa obres que han estat "retallades o manipulades, amagades o destruïdes".

Ha sostingut que és una recerca inabastable i que l'exposició se centra bàsicament en casos d'obres d'autors europeus i americans, que permet fer una repassada per les millors obres de la literatura universal.

En l'exposició, composta per una sèrie de plafons dividits en tres àmbits --obres catalanes, universals i de temàtica infantil-juvenil--, es repassen alguns dels casos més coneguts de censura al costat d'altres més sorprenents.

Entre ells hi ha 'Incerta glòria', de Joan Sales, del qual existeixen sis informes de censura pel tema religiós, però que després d'aconseguir el 'nihil obstat' de l'Arquebisbat de Barcelona es va publicar; 'El carrer dels Camèlies', de Mercè Rodoreda, que va ser considerada vulgar; 'Vida privada', de Josep Maria de Sagarra, que segons el parer del censor era contrària a la monarquia i la dictadura de Primo de Rivera, i 'El dia que va morir Marilyn', de Terenci Moix, del qual es van suprimir passatges de sexe o crítics amb la religió i el franquisme.

D'ULISSES A HARRY POTTER

Més enllà de Catalunya, l'exposició també repassa obres universals com 'Ulisses', de James Joyce, considerada en el seu moment pornogràfica i a causa de la censura americana va provocar multes, condemnes i crema d'exemplars; 'El Decameró', de Bocaccio, inclòs a l'Index Librorum Prohibitorium --que l'Església catòlica va abolir als anys 60 del segle XX--, i 'Lolita', de Vladimir Nabokov, que va ser prohibida en diversos països.

Tampoc la literatura infantil i juvenil s'ha salvat de la censura al llarg de la història, amb exemples com 'Els viatges de Gulliver', de Jonathan Swift, censurat en molts països per tractar temes com la corrupció política; 'Harry Potter', de J.K.Rowling, amb litigis oberts per sectors religiosos als Estats Units perquè considera que contenia elements d'ocultisme, i 'El diari d'Anna Frank', que en la seva primera edició va presentar parts censurades pel mateix pare de l'autora.

A aquesta exposició, se li sumarà el diumenge 7 de juny la Fira del Llibre Prohibit a la plaça Comercial, que serà la "més subversiva" feta a Barcelona, ha explicat el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura.

"Seria interessant que mai s'hagués de fer una fira del llibre prohibit, però això és una quimera", ha afirmat, i ha destacat que hi haurà llibres que actualment continuen prohibits en determinats països.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés