Publicat 07/04/2015 14:43

Barcelona crea un consell assessor amb les universitats per "formalitzar" la seva relació

Acuerdo de creación del Consejo Asesor Municipal de Universidades de Barcelona
EUROPA PRESS

És un òrgan consultiu que es reunirà un mínim de dues vegades a l'any

BARCELONA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

Barcelona ha constituït aquest dimarts el Consell Assessor Municipal d'Universitats, un òrgan consultiu i de participació amb les universitats establertes a la capital catalana per "formalitzar" la seva relació, que tindrà entre les seves funcions fomentar la internacionalització de l'educació superior i la investigació.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, i el regidor d'Educació de l'Ajuntament, Gerard Ardanuy, han signat l'acord de creació d'aquest òrgan, davant de la presència de rectors catalans.

Segons Ardanuy, el consell "formalitza de manera estable" la relació entre el consistori i les universitats, que fins ara ha permès fer 110 convenis de col·laboració; una trentena de pràctiques d'estudiants en l'administració municipal, i vint convenis amb 200 investigadors.

Aquest ens es reunirà un mínim de dues vegades a l'any sota la presència de l'alcalde, i també en funció de les agendes de treball, com poden ser els pressupostos i el desenvolupament de projectes: "Tindrem la flexibilitat per poder-ho activar en qualsevol moment, quan calgui", ha dit Ardanuy.

Assessorarà el govern municipal per proposar fórmules d'adequació a l'educació superior, universitària i d'investigació "a les necessitats de la ciutat"; garantirà la formació a la feina i orientació dels estudiants, i fomentarà la transferència de coneixements de la universitat al consistori.

Entre els seus objectius està "caminar junts cap a la internacionalització, cap a captar estudiants estrangers i facilitar-los que puguin venir", i potenciar la marca Barcelona, que actualment acull entre 12.000 i 13.000 estudiants estrangers --5.000 nord-americans--, i 6.000 alumnes d'Erasmus.

També s'abordaran temes com l'ocupabilitat, l'afany emprenedor i les ajudes socials a estudiants amb dificultats econòmiques: "El que és interessant és que sigui bidireccional. La ciutat s'ha d'abocar a les universitats i al revés".

En el mandat de Trias s'han impulsat iniciatives com un manual en línia d'acollida d'alumnes estrangers; una guia d'educació superior que aglutina tota l'oferta que s'imparteix a Barcelona, i la 'Barcelona Summer University', que aquest estiu implicarà 12 institucions, cinquanta programes formatius i 3.000 estudiants.

BARCELONA, "POL DE CONEIXEMENT"

Antoni Castellà ha destacat que Barcelona és un "pol de coneixement dels més importants del sud d'Europa", ja que és la desena urb del món millor considerada a nivell educatiu i és un referent internacional en escoles de negoci, entre d'altres.

L'alcalde ha manifestat que aquest nou òrgan enfortirà la relació de les universitats amb la ciutat i "acostarà l'educació superior i la investigació al món empresarial i a la societat, ajudant la construcció social de la ciutat perquè ningú quedi al marge".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés