Publicat 24/03/2019 13:31CET

Barcelona aspira a albergar un supercomputador amb finançament europeu

Barcelona aspira a albergar un supercomputador amb finanament europeu
BSC-CNC

BARCELONA, 24 mar� (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) presentar candidatura per albergar un dels supercomputadors pre-exaescala (de 200 petaflops) que finanar per primera vegada a un 50% la Comissió Europea i 50% els estats dins de la iniciativa EuroHPC.

La iniciativa va sorgir el mar de 2017 quan set pasos --Espanya inclosa-- van signar la declaració EuroHPC que cercava desenvolupar tecnologia europea i adquirir superordinadors capaos de competir a nivell global, i al gener de 2018 la Comissió Europea va proposar invertir 1.000 milions d'euros en la iniciativa, ha informat el BSC-CNS.

Al novembre de 2018 es va crear l'ens executiu EuroHPC-Joint Undertaking, i al gener d'aquest any --amb ja 26 estats membre-- va publicar la convocatria per seleccionar les entitats que allotgessin els "almenys dos" supercomputadors de la iniciativa, que es coneixeran al juny.

El director del BSC-CNS, Mateo Valero, i el director associat, Josep Maria Martorell, han assegurat que es tracta de "la primera vegada" que la Comissió Europea finanar supercomputadors i que les mquines entraran en funcionament a principis de 2021.

Martorell ha explicat que Europa s'ha adonat que per competir amb la resta de 'players' en la supercomputació --els Estats Units, el Japó i la Xina-- necessita un gran nivell d'inversió, per la qual cosa va decidir que, a més de finanar investigació d'excellncia, ajudaria a finanar les infraestructures tecnolgiques per a aix.

Ha assegurat que es tracta del "pas següent natural" als Mare Nostrum, el full de ruta dels quals preveu renovar-lo el 2021 o 2022, i ha subratllat que el BSC-CNC té les capacitats científiques i tcniques i els suports polítics i tcnics per optar a albergar un d'ells.

En un recent 'info-day' en la Comissió Europea, van acudir tres institucions --el BSC-CNC, la Cineca italiana i la CSC finlandesa--, encara que es podrien presentar més aspirants a la convocatria, i ha afirmat que el BSC-CNC compta amb el suport dels governs espanyol i catal, així com el suport del portugus.

Les installacions per albergar aquests supercomputadors han d'adequar-se a uns aspectes tcnics, comprometre's a tenir-les en operació cinc anys, tenir experincia en installar i operar sistemes similars, infraestructura física i informtica i qualitat i capacitat d'oferir servei.

"SALT IMPORTANT"

En cas de ser una de les candidatures seleccionades, la nova supercomputadora estaria entre la Torre Girona i un espai al nou edifici corporatiu, que estar a punt quan l'ordinador entri en funcionament.

Martorell ha subratllat que es tracta d'un salt qualitatiu molt important", ja que els 200 petaflops és 15 vegades la potncia de l'actual computadora a Torre Girona, i ha assenyalat que els nous equipaments, quan entrin en funcionament, seran els més potents d'Europa i entre els 8 i 10 del món.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés