Publicat 25/04/2019 17:47

Barcelona aprova just en neteja, Oviedo és la millor i Madrid est per sota de la mitjana, segons l'OCU

MADRID/BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

La neteja viria a les principals ciutats espanyoles ha empitjorat, segons mostra un estudi que ha dut a terme l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre els serveis de neteja municipals de 60 ciutats. La valoració mitjana que donen els usuaris ha baixat de 55 a 53 punts. Oviedo segueix liderant aquest rnquing, en el qual Barcelona obté un aprovat raspat i Madrid est per sota de la mitjana.

Oviedo és una altra vegada la ciutat que obté la millor valoració de la neteja per part dels seus ciutadans, amb 79 punts. La segueixen Bilbao (77), Vigo (76) i Logronyo (74). Per contra, les ciutats de Conca (36), Alcalá de Henares (36), Alacant (34) i Jaén (31) són les que pitjors resultats obtenen. La meitat de les ciutats de l'estudi obtenen una valoració per sobre de 50, i la resta suspn.

L'OCU fa cada quatre anys un estudi sobre la neteja a les ciutats. Per dur-lo a terme, l'OCU té en compte, d'una banda, les dades proporcionades pels diferents ajuntaments (16 d'ells no han facilitat cap informació) i d'una altra una enquesta a la qual han respost 5.260 vens que donen la seva valoració sobre diferents aspectes relacionats amb la neteja de la seva ciutat.

En l'estudi s'han tingut en compte diversos parmetres, com el tipus de gestió, el pressupost per habitant i els recursos emprats a partir de la informació facilitada pels responsables municipals, i es contrasta amb la satisfacció que els vens tenen amb la gestió de la neteja a la seva ciutat i amb aspectes concrets, com la situació de la neteja als carrers i voreres, l'estat dels parcs i jardins, els excrements animals, el voltant dels contenidors, la contaminació i la neteja als barris de la perifria.

Si es comparen els resultats amb els que es van obtenir el 2015, 39 de les 60 ciutats de l'estudi han obtingut una valoració més baixa. De mitjana, la satisfacció ha baixat de 55 a 53. L'evolució ha estat desigual, perqu 18 ciutats han millorat la puntuació que van obtenir fa quatre anys. Per exemple, Castelló ha obtingut una millora de 8 punts, i Osca ha augmentat en 12 punts la satisfacció dels seus vens.

En el costat oposat se situen vila i la Corunya, amb 16 punts, i sobretot Guadalajara, amb una caiguda de 17 punts. Pel que fa a les grans ciutats, Barcelona (51) aprova per la mínima, encara que ha perdut 8 punts respecte al 2015. Madrid (39) obté un suspens, encara que ha millorat lleugerament en comparació amb l'últim estudi.

La situació geogrfica i el clima poden contribuir a la neteja de les ciutats. Així, les ciutats situades al nord-oest tenen un índex de satisfacció més alt, tot i que hi ha excepcions com la Corunya i Lugo. Disposar de més papereres o els diferents mitjans que es fan servir (humans, mecnics) no té una correlació directa amb la satisfacció dels seus vens. Tampoc el pressupost que s'hi destina, que va des dels 32 euros per habitant de Gijón (68) als 106 euros de Barcelona (51).

PINTADES I EXCREMENTS

De l'estudi d'OCU es desprn que la presncia d'excrements animals en la via pública, les pintades i la brutícia al voltant dels contenidors són els factors que més incideixen en una valoració negativa per part dels usuaris. En determinades ciutats també preocupa l'existncia de punts negres --problemes amb el 'botellón', mercats ambulants o cert abandonament de barris perifrics-- encara que en relació amb l'estudi del 2015, un 11% menys de vens destaquen l'existncia d'aquests punts negres.

L'OCU ha comparat l'evolució en els darrers 25 anys, i Bilbao és la ciutat que més ha millorat en aquest període, amb un augment de 31 punts en la satisfacció dels seus vens. La segueixen Pontevedra i Vigo, que han pujat 19 i 17 punts respectivament. Tot el contrari que la Corunya, Palma de Mallorca i Tarragona, que han descendit en 19 punts durant aquest període.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés