Publicat 13/10/2021 19:29CET

Barcelona aposta per start-ups 'deep tech' sorgides d'universitats per respondre a reptes globals

El director general de Barcelona Activa, Félix Ortega
AJUNTAMENT DE BARCELONA

Félix Ortega confia que aquestes empreses posicionaran la ciutat a escala europea i mundial

BARCELONA, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, aposta per les start-ups 'deep tech' --aquelles immerses en processos d'enginyeria, ciència i innovació-- sorgides d'universitats i centres de recerca per trobar solucions als reptes del planeta, com aspectes climàtics, deficiència energètica, de competitivitat empresarial, industrials i alimentaris, entre d'altres.

L'empresa municipal ha organitzat aquest dimecres el primer fòrum amb grups d'inversors i start-ups 'deep tech', el Seed Deep Tech Barcelona, juntament amb Esade BAN i la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En la trobada s'han presentat set 'spin-offs' (empreses sorgides de centres universitaris i de recerca) del sector energètic, industrial, audiovisual i agroalimentari, entre d'altres, que aporten solucions que van des de la refrigeració de components electrònics que eviten un gran consum energètic fins al reconeixement d'un menjar només amb una fotografia.

Són projectes amb tecnologies vinculades a la intel·ligència artificial, el big data, la nanotecnologia o la visió per computació i la iniciativa d'aglutinar en un mateix espai start-ups 'deep tech' i l'ecosistema inversor vol incentivar la viabilitat d'aquests projectes.

S'hi han presentat els projectes Cooling Photonics, Process Talks, Lucid Technologies, Aigecko, Mapsi Photonics, Qbeast, Colorsensing, dels quals més de la meitat han passat pel Programa de Preacceleració de Barcelona Activa o per la incubadora MediaTIC, al 22@.

"UNA OPORTUNITAT ÚNICA"

El director general de Barcelona Activa, Félix Ortega, ha recordat que el gran potencial d'aquestes start-ups és la generació de solucions disruptives que tenen impacte en àmbits com la salut i el clima, "però també poden ajudar a transformar el teixit econòmic de la ciutat".

A més a més, considera que el 'deep-tech' pot ajudar a posicionar la ciutat en aquest àmbit a escala europea i mundial, tot i que ha advertit que requereix paciència i inversió a llarg termini: "És una oportunitat única per al nostre ecosistema".

El director d'Esade BAN, Fernando Zallo, ha remarcat que aquest fòrum neix amb voluntat de continuïtat per cobrir un espai que considera que era necessari per presentar les empreses que sorgeixen de les universitats i els centres tecnològics amb el repte de "satisfer demandes del mercat".

Abans de la presentació dels projectes, s'ha fet la taula rodona 'El paper de les corporacions en l'ecosistema deep tech', en la qual han participat el director de recerca de l'Institut d'IA Experiencial de Northeastern University, Ricardo Baeza Yates, i el director general de l'Associació d'Empreses Consultors de Catalunya, Jordi Marin.

Baeza ha remarcat la importància de tenir una estratègia amb mirada cap al futur, mentre que Marin ha matisat que des del punt de vista de les empreses i les corporacions s'ha de preveure la creació d'ecosistemes d'innovació.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés