Actualitzat 14/12/2015 14:22

Barcelona aposta per dissenyar polítiques d'atenció a persones sense llar amb els afectats

A.Sales, L.Ortiz y J.Ruíz
EUROPA PRESS

Vol destinar 50 pisos més el 2016 i demana a la Generalitat que faci un recompte a nivell català

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha advocat aquest dilluns per dissenyar les polítiques d'atenció a les persones sense llar amb afectats que estiguin o hagin viscut sense sostre: "Des de la seva pròpia vivència i experiència millorarem i dissenyarem les polítiques", ha ressaltat.

En roda de premsa per presentar la 'Diagnosi 2015. La situació del sensesostrisme a Barcelona' de la Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar, Ortiz ha concretat que la voluntat del Govern d'Ada Colau és constituir un comitè d'experts format per persones sense llar, ja que considera la seva implicació "imprescindible".

El coordinador de l'informe, Albert Sales, ha coincidit a defensar que cal donar veu als afectats, i ha assenyalat que el 'sensesostrisme' inclou les diverses categories d'exclusió residencial i que existeix una "estabilitat amb tendència a l'alça" en la xifra de persones afectades els últims anys.

El Govern municipal i la xarxa --formada per 31 entitats-- aposten per millorar les dades i la informació, que xifren mitjançant el recompte i les deteccions del Servei d'Inserció Social (Sis) en 693 persones les que dormen al carrer --respecte a 715 del 2014---, mentre que un recompte del maig passat de la Fundació Arrels els va xifrar en 892, diferència que Sales ha ressaltat que es deu a les diverses metodologies.

Ha apostat per "afinar metodologies" per tenir una fotografia clara de la situació que xifri les persones sense llar, que segons informes del Sis inclouen 434 vivint en assentaments i 1.672 allotjades en recursos residencials de la xarxa, que sumen un total de 2.799 persones sense llar a la ciutat aquest any, mentre que el 2014 es van registrar 2.700, i el 2013, 2.916.

El portaveu de la xarxa, Jesús Ruiz, ha destacat que "no són dades, són persones", ja que darrere de cadascuna d'elles existeixen situacions complicades, i ha recordat que aquest dimarts es compliran deu anys de la mort d'una dona sense llar per l'agressió de tres joves que li van calar foc en un caixer.

PRIMER LA LLAR

Sales ha defensat que les persones sense llar, més que necessitar un sostre, necessiten un lloc en el qual puguin construir una llar i recuperar les seves xarxes i vincles socials, pel que ha assegurat que el primer de manera que han de comptar els afectats és amb una llar i després solucionar la resta de problemes socials, ja que fer-ho al revés representa "començar la casa per la teulada".

Preguntada pels periodistes, Ortiz ha assenyalat que actualment hi ha 14 pisos de titularitat municipal i deu de cofinançats amb entitats per a aquest programa, i ha anunciat que el Govern de Colau pretén ampliar-lo el 2016 amb 50 pisos més, en unes actuacions que aposten per millorar l'estabilitat dels equipaments.

Sales ha demanat repensar les temporalitats i les normatives dels centres i equipaments per evitar que els usuaris se sentin "institucionalitzats ni infantilitzats" --amb horaris marcats i limitacions--, i Ortiz ha apostat per equipaments més petits, adequats a les seves necessitats i distribuïts en els barris, per la qual cosa caldrà treballar en la pedagogia amb els ciutadans per combatre la criminalització i l'estigma de les persones sense llar, ha assenyalat.

DONES

Sales ha destacat que les dones representen el 10% de les persones que dormen al carrer, mentre que en els centres de primera acollida representen el 20%, i passen al 35% al global de la xarxa d'atenció, i ha assegurat que són més vulnerables davant de la pobresa i estan en situacions d'"extrema duresa" al carrer.

Ha destacat que les que dormen al carrer senten por per les possibles agressions també de caràcter sexual --ha dit que viuen situacions com que algú les invita a un cafè i després els exigeix contraprestacions-- i ha demanat desenvolupar polítiques específiques en aquest àmbit.

Després de l'estudi qualitatiu de l'informe --que ha fet més de 50 entrevistes i ha comptat amb grups de discussió--, Sales ha assegurat que no existeix un perfil de la persona sense llar, que s'arriba a aquesta situació des de molts itineraris i que "ningú està al carrer per gust".

Ortiz ha demanat a la Generalitat que elabori un recompte a nivell de Catalunya --considera que ajudaria a l'Ajuntament perquè persones busquen recursos fora dels seus municipis--, i ha afegit: "Nosaltres no deixarem de fer la nostra feina, però tenim una visió parcial, i tindria sentit fer-ho a nivell de Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés