Actualitzat 10/06/2014 13:31

Barcelona amplia la xarxa de detecció de maltractament a ancians amb la coordinació de serveis

La teniente de alcalde de Calidad de Vida, Igualdad y Turismo, Maite Fandos
Foto: EUROPA PRESS

Les dones, les edats més avançades i una elevada dependència són els més afectats

   BARCELONA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de Barcelona ha reforçat el protocol per evitar el maltractament a ancians a través de noves eines i coordinant els serveis socials amb els cossos policials, la justícia, la sanitat i els serveis de proximitat, ha explicat aquest dimarts la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos.

   En roda de premsa, Fandos ha destacat que l'anterior protocol --aprovat el 2007-- havia de revisar-se perquè han augmentat els serveis socials dirigits a ancians i havien d'incloure's per coordinar-se entre ells, ja que són "els ulls per detectar un possible maltractament" i amplien la capacitat de prevenció, detecció i actuació.

   Malgrat que la valoració dels possibles casos la faran els serveis socials, Fandos ha celebrat que la xarxa de detecció s'ha "multiplicat per molt" després d'incloure serveis de proximitat com biblioteques, centres cívics i casals, i a la Guàrdia Urbana, a més dels serveis dirigits a ancians, com el Servei d'Urgències a la Vellesa (SAUV), el Serveis d'Ajuda a Domicili (SAD) i la teleassistència, entre d'altres.

   La responsable del Departament de Persones Grans del consistori, Esther Quintana, ha remarcat que els possibles casos de maltractament poden detectar-se a partir d'indicadors com la tristesa, la falta d'higiene, una alimentació dolenta i la irregularitat en les visites mèdiques, entre d'altres.

MALTRACTADORS

   Per evitar que reincideixin, el protocol també aborda la intervenció sobre els maltractadors, que habitualment són els fills i, en menys grau, els néts, i que poden maltractar tant per acció com per omissió i de manera intencionada o per "deixadesa", segons Fandos.

   Quintana ha destacat que els principals factors de risc inclouen ser dona --el 83% dels atesos el 2013 ho eren--, les edats més avançades --el 43% de més de 85 anys--, un elevat grau de dependència i l'aïllament de la persona.

BALANÇ

   Els serveis socials de la ciutat van atendre el 2013 a 326 persones de més de 65 anys per casos de maltractament --el 2012 van ser 371--, la majoria dels quals van ser per negligència --41,7%--, per abandonament --34%-- i, en menys grau, per abús psicològic o emocional --18%--.

   La majoria dels maltractats van ser dones --un 84,3%-- i els més grans de 85 anys van ser els més afectats --van representar el 43,8%--, seguits pels de 75 a 84 anys --35,8%--, mentre que els de 65 a 74 anys van representar el 20,2% dels atesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés